újra látogatható

2020.02.19. 09:37

Negyven év után újra megnyitották a Szerelmesek házát Pompejiben

Az épület éveken át tartó felújításon esett át, miután egy 1980-as földrengés megrongálta.

A visitor takes a picture of a fresco in the "House of Lovers" (Casa degli Amanti) in the Archaeological Park of Pompeii, near Naples, southern Italy, on February 18, 2020. The house is opened to the public after 40 years. The ancient Roman city of Pompeii was destroyed in the eruption of Mount Vesuvius in AD 79.

Forrás: AFP

Fotó: Eliano Imperato

A Casa degli Amanti keddi megnyitóján Dario Franceschini olasz kulturális miniszter elmondta, egy nagyobb európai uniós felújítási projekt fejeződött be, melynek eredményeként

az ókori romváros három fontos épülete újult meg.

Ezek között van az 1933-ban feltárt, majd 1980-ban az irpiniai földrengés miatt erősen megrongálódott Szerelmesek háza. Ez az egyetlen épület Pompejiben, amelynek emeleti szintje is csaknem teljes épségben megőrződött.

A restaurálás 2014-ben kezdődött el
Fotó: Eliano Imperato / AFP

Az épület feltételezhetően bordélyház volt. Nevét a bejárat melletti feliratról kapta: „Amantes, ut apes, vita(m) mellita(m) exigunt. Velle” (A szerelmesek, mint a méhek, olyan édesen élik az életet, mint a méz. Bárcsak így volna).

A másik két újonnan megnyitott épület az Európa hajó háza és a Gyümölcsöskert háza.

Előbbi neve egy metszett falfestményre vezethető vissza, melyen az Európa nevet viselő teherszállító hajó és mellette kisebb hajók láthatóak. A Gyümölcsöskert házában kerteket ábrázoló színpompás festmények láthatóak.

A freskókkal díszített Szerelmesek házának felújítási munkálatai 2014-ben kezdődtek, hogy megmentsék a történelmi jelentőségű helyszínt a széteséstől.

A szerkezet a külső jellemzők alapján az időszámítás előtti első századra vezethető vissza, míg a díszítés az időszámítás előtt 62-t követő időszakból származik.

A projektre az Európai Unió és Olaszország 2012 óta összesen 105 millió eurót (35 milliárd forintot) biztosított.

„Pompeji az újjászületés jelképe és például szolgál egész Európa számára az uniós pénzek felhasználását illetően. Hála az Európai Unió finanszírozásának, Pompejiben ismét végezhető régészeti kutatómunka” – mondta Franceschini.

A Szerelmesek háza az első század óta megmaradt
Fotó: Eliano Imperato / AFP

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta.

Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. A megőrződött település 44 hektárját feltárták.

Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!