Árulkodó DNS

2019.01.17. 22:30

Meglehet a svéd koronaékszerek tolvaja

Vádat emeltek csütörtökön Svédországban egy 22 éves férfi ellen, aki feltételezett bűntársával együtt több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. 

A vádlott, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, tagadja bűnösségét, de a nyomozók megtalálták a DNS-ét a bűncselekmény helyszínén és egy biciklin, amellyel elmenekült a helyszínről. Feltételezett bűntársa is őrizetben van, ellene még nem emeltek vádat.

A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg, a nyomozást vezető Filippo Bassini főfelügyelő szerint nem kizárt, hogy külföldre kerültek.

Strängnäs katedrálisa, ahol a koronázási ékszereket őrizték
Fotó: strangnas.se

A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát.

A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

A kincsek eltűnésének idején szemtanúk két férfit láttak elmenekülni a helyszínről előbb kerékpáron, majd motorcsónakkal a templom melletti hatalmas tórendszeren, a nagyszabású hajtóvadászat ellenére akkor nem sikerült elfogni őket.

Az ügyészség szerint a történelmi ereklyék ellopását gondosan megtervezték.

Az ellopott koronaékszerek
Fotó: Swedish Police / AFP PHOTO

Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be. Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik.

Borítókép: IX. Károly svéd király

Ezek is érdekelhetik