cukidzsi

2018.10.07. 17:35

Bezárt a világ legnagyobb és leghíresebb halpiaca

Megtartották az utolsó árverést a világ legnagyobb halpiacán, a jelentős turistalátványosságnak számító Cukidzsin, amely helyett napokon belül egy közeli mesterséges szigeten nyílik új, ultramodern halpiac.

Fotós: AFP

A 83 éve alapított és évente turisták tízezreit vonzó halpiacot azért zárják be, mert elavult csarnokai és higiéniai viszonyai nem felelnek meg a mai követelményeknek. Helyén átmenetileg autóparkolót alakítanak ki a 2020-as olimpia számára.

A piacon naponta 1700 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserélt gazdát.

A szombaton tartott utolsó árverésen 4,3 millió jenért (10,7 millió forint) kelt el a legdrágább tétel, egy 162 kilós tonhal.

A régi halpiac helyett a közeli Tojoszu városnegyedben 5 milliárd dollárért épült vadonatúj halpiac, amely október 11-én, csütörtökön kezdi meg működését.

A Cukidzsiról 900 kereskedőnek kell átköltöznie, egy felmérés szerint 80 százalékuk ellenezte a piac áthelyezését.

A tojoszui halpiacon üvegfal mögül, egy külön e célra épült kilátóról nézhetik meg az érdeklődők a híres hajnali, fél 5-kor kezdődő és egy órán át tartó halárveréseket.

Érdeklődők a Cukidzsi utolsó árverésén
Fotó: Kaname Muto / AFP / The Yomiuri Shimbun

A cukidzsi halpiac bezárása két év késedelmet szenvedett, mert előbb meg kellett tisztítani súlyosan mérgező anyagoktól az új helyet, ahol korábban egy gázgyár működött.

Borítókép: a halpiac ilyen gyönyörű napokat is megélt

AFP / Toshifumi Kitamura

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!