Egyperces

2016.12.30. 15:24

Meghalt a Kinder-tojás atyja

William Salice 83 éves volt.

BAMA

2016 tényleg a végsőkig szedi az áldozatait: elhunyt William Salice, a Kinder-tojás feltalálója. A hírt az általa létrehozott tehetségfejlesztő alapítvány, a Color Your Life jelentette be pénteken. A csokitojás atyja csütörtök este, 83 évesen hunyt el az észak-olaszországi Paviában.

Salice 1960-tól 2007-es nyugdíjazásáig dolgozott a tavaly elhunyt csokoládémágnás, Michele Ferrero jobbkezeként. A csokitojásba rejtett ajándék ötlete az 1970-es évek elején bukkant fel, amikor az édességgyár azon tanakodott, hogyan lehetne egész éven át kihasználni a húsvéti csokitojások előállítására szolgáló gyártósort, ami a tavaszi, ünnepi szezont leszámítva tétlenül porosodott.

Salice a koncepciót egyébként végig szerényen Ferreroénak tulajdonította, azt mondta, hogy ő csak a kivitelezés kidolgozásáért felelt. Akárhogy is, nagyon fontos szerepet játszott a cégnél, mert olyan más sikertermékek megszületésénél is bábáskodott, mint a Ferrero Rocher, a Mon Chéri vagy a Pocket Coffee.

A Kinder Sorpresa (Meglepetés) azonnali és tartós sikert aratott, bő négy évtized alatt több milliárd darabot adtak el belőle. A konszern azt állítja, havonta annyi csokitojást gyárt, amennyi elegendő lenne egy 400 ezer négyzetméteres tér befedésére.

Salice a nyugdíjazásakor 400 ezer euró jutalmat kapott, ebből hozta létre a Color Your Life alapítványt. mely egy tengerparti kollégiumban segít 13-18 éves fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

A meglepetés-csokitojás története ugyanakkor nem csak siker és csillogás: január közepén a franciaországi Toulouse-ban egy három és fél éves kislány megfulladt a lenyelt ajándéktól. Nemrég az kavart botrányt, hogy a brit Sun kiderítette: a Kinder-tojásokat mélyszegénységben élő családokban élő gyerekek rakják össze. A cég azonnal cáfolt, és alvállalkozóira hárította a balhét, később a Sun-nak nyilatkozó családok is visszavonták nyilatkozataikat.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban nem engedélyezik a Kinder-tojás forgalmazását egy 1938-as törvény alapján, amely tiltja, hogy élelmiszeripari termékbe bármilyen egyéb tárgyat tegyenek, 2016 nyara óta pedig Chilében is be van tiltva az édesség, ott az elhízás elleni harc jegyében. (MTI)

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!