Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Óriási átverés: Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok

Abszurd hazugságokkal reklámozzák a „bankokat megrengető” befektetést a kiberbűnözők.

Óriási átverés! Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok, pedig csak kiberbűnözők támadnak a Bitcoin Loophole nevű befektetési ajánlattal. Ismét kéretlen és ravaszul megfogalmazott, illetve elhelyezett hirdetésekkel bombázzák a bitcoin szóra rákereső magyar felhasználókat az interneten a vélhetően ukrán és argentin csalók – számol be a Magyar Nemzet.

A lap részletezo, a pandémia miatt a kiberbűnözők elsődleges vadászterületévé vált a világhálón a legnagyobb közösségi oldal. A Facebookon a legváratlanabb helyen és időben zúdulnak ránk a kéretlen, „bankrengető” üzleti ajánlatok bitcoin-befektetésre. Ezek közös jellemzője, hogy közismert emberek nevével visszaélve valódinak látszó üzleti újságcikkekben győzködik a befektetőt az óriási lehetőségről.

Itt van például

Karácsony Gergely, akitől „rettegnek a bankok”, és azt ajánlja: addig fektessünk be bitcoinba, amíg a bankok meg nem akadályozzák ezt a vissza nem térő, fantasztikus lehetőséget.

Fotó: Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet bemutatja, első pillantásra egy orosz nyelvű kertészeti portálról, a Kertésztippek című szakportálról tekint le ránk a pénzügyi zseni Karácsony, akiről ekkor még nem tudjuk, hogy mekkora lángész.

Kertésztippek

Összegyűjtöttük Önnek a tapasztalt kertészek leghasznosabb tanácsait.

Borscs idő

(A Kertésztippek című portál meghackelt címlapjának fordítása)

Amikor rákattintunk a Kertésztippekre, előbukkan maga a konkrét ajánlat, amit ha elolvasunk, azért átlagos tájékozottsággal is meg kell szólalnia annak a bizonyos vészjelző csengőnek: valami itt nem stimmel.

Fotó: Magyar Nemzet

Mit is írnak?

A Magyar Nemzet idéz néhány mondatot az álportálon megjelent hirdetési kamucikkből, Karácsony Gergelyről.

„Szociális ügyekben kifejezetten progresszív politikát visz a budapesti polgármester, Karácsony Gergely. Merész és egyenes emberként vált híressé, aki nem fél megosztani másokkal, hogyan keresi a pénzét.

Múlt héten a Hír TV Bayer-show-jában tűnt fel, ahol bemutatott egy új »vagyonosodási kiskaput«, ami szerinte 3-4 hónap alatt bárkiből milliomost hozhat létre. A 45 éves minden magyar lakost biztat ezen remek lehetőség kipróbálására, mielőtt azt a bankok örökké lekapcsolnák. Kiemelte, hogy most a családok beruházására helyezik a hangsúlyt.

És valóban, percekkel az interjú vége után a Nemzeti Bank telefonált, hogy megállítsa Karácsony interjújának a sugárzását – de akkor már túl késő volt.”

És ekkor előjönnek a Bitcoin Loophole nevű, fantasztikus befektetéssel.

Interjú formában maga Karácsony Gergely beszél erről.

„Lehet, hogy hallottál már erről az új kriptovaluta-befektetési felületről a következő névvel: Bitcoin Loophole, amivel átlagos emberek Magyarországon, Ázsiában és Észak-Amerikában egy éjszaka alatt vagyonosak lehetnek. Te is szkeptikus lehetsz, hisz túl jól hangzik, hogy igaz legyen. […] Ezt megértem, mert én is ugyanezt gondoltam, mikor egy megbízható barátom mesélt róla. De amint a saját szememmel láttam, mennyi pénzt keres, nekem is ki kellett próbálnom. […] Örülök, hogy kipróbáltam, mert ezzel kerestem a legegyszerűbben a legtöbb pénzt. Ez naponta automata üzemmódban több tízezer forintot jelent. Ez szó szerint a lehető leggyorsabb mód, amivel jelenleg rengeteg pénzt kereshetsz. De nem tart már sokáig, ha egyre több és több ember szerez róla tudomást, vagy ha a bankok örökre lekapcsolják.”

Nézzük, mi is történik

A világháló keresőoldalain a pandémia miatt átalakult üzleti lehetőségeknek köszönhetően megnőtt a bitcoin szóra kereső befektetők száma. Ezt kihasználva a Bitcoin Loophole nevű pénzügyi befektetési ajánlattal kezdték bombázni a netezőket.

A befektető rákeres például a ­Google-ban a bitcoin szóra, a hirdetéseket optimalizáló algoritmusok pedig optimalizálják a felhasználónak az általa használt közösségi oldalakon a kéretlenül feldobandó hirdetéseket a bitcoinról. Az eddigi hatósági és szakmai elemzések szerint a főleg ukrán és argentin bűnözőkből álló csalók készítette és működtette Bitcoin Loophole nevű virtuá­lis valutára szóló befektetési ajánlatot egy olyan algoritmus irányítja a bit­coin szóra kereső felhasználó eszközeire, ami egy létező híroldalt vagy hirdetést hekkel meg, ír felül. Napjainkban éppen Karácsony Gergely főpolgármester vagy éppen Széles Gábor[2] üzletember nevét használva fel illegálisan. Széles esetében ugyanaz a folyamat, mint Karácsony esetében. Borshch time (Borscsidő) című hirdetés ugrik elénk, amit megnyitva azonnal a Bitcoin Loophole-nál járunk.

Fotó: Magyar Nemzet

Nincs védelem a támadás ellen

A Bitcoin Loophole előéletét a HWSW nevű internetes informatikai magazin szakírója tárta fel a legmélyebben egy angol nyelvű tanulmányban. A Bitcoin Loophole a bitcoin kereskedelmére épülő átverés (scam), amely 2018-ban vált ismertebbé, és amelyre már több fraud-monitoring és csalás elleni szervezet is felhívta a figyelmet. A Bitcoin Loophole magát irreálisan magas hozamokat ígérő, mesterséges intelligenciával támogatott kereskedési rendszernek állítja be, amely a valóságban csak arra szolgál, hogy kicsalja a befektető pénzét, körmönfont módszerekkel, többszörös áttételen keresztül, algoritmusokkal keresve és megtalálva a célpontokat.

A HWSW 2020. szeptemberi szakcikkéből kiderül: a csalók nemcsak Karácsony Gergely, hanem Soros György, Mészáros Lőrinc, Bige László és a köztelevízió reggeli műsorvezetőjének a nevét felhasználó csalicikkeket is bevetettek már eddig. A Facebook 2019 óta küzd a különféle kriptovaluta-csalásokkal operáló hirdetésekkel. A szakcikk szerint 2019-ben nagy port vert fel az Abu-Dzabi koronahercegének nevével visszaélő Bitcoin Loophole-kampány, amely a Facebook hirdetési platformját használta a terjesztésre. Védelem jelenleg nincs a Bitcoin ­Loophole-átverések ellen: csak a felhasználó éberségén, önfegyelmén múlik, hogy nem ül fel a szélhámosoknak.

Borítókép: illusztráció

 

Hozzászólások

Restart
Ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem
Koronavírus / 6 órája
Kásler: a WHO döntésével nemzetközi szinten is beigazolódott a magyar kormány álláspontja
A WHO jóváhagyta pénteken a kínai Sinopharm állami gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina vészhelyzeti alkalmazását.
Gyász
"Sírodhoz vezet utunk, feledni Téged sohasem tudunk. Feledni Téged sohasem lehet, mert Te magad voltál a jóság és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TURBUCZ ANTAL 2021. május 3-án, 74 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2021. május 11-én, kedden 11.00 órakor kísérjük a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi u. 17/B.) A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Lelked remélem békére talált, S Te már a mennyből vigyázol majd Ránk. Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk, Rád örökkön-örökké emlékezünk!" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk MADARÁSZ LÁSZLÓ volt helvéciai lakos, 2021. április 30-án, 69 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 11-én, 13.00 órakor lesz a kiskunfélegyházi Felső temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HEGEDŰS SÁNDOR gépjárművezető szakoktató, kecskeméti lakos életének 81. évében elhunyt. Temetése 2021. május 11-én 9:45 órakor lesz a Kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz. Örökké szívünkben tart a szeretet és az emlékezés." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS ISTVÁN az Agroker nyugdíjasa kecskeméti lakos, életének 80. évében szíve örökre megszűnt dobogni. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 11-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BODOR PÉTER rendőrfalusi darálós kecskeméti lakos, 2021. április 24-én 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 11-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIBÁR PÉTER PÁLNÉ Král Mária Ilona kerekegyházi lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 12-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
BODOR PÉTERNÉ Kunszabó Emma halálának 31. évfordulója és lánya BODOR EMMA halálának 6. évfordulója alkalmából. Szerető családjuk.
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De egy könnycsepp szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon érted ég. S bennünk él egy arc , egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem feledünk Téged " Fájó szívvel emlékezünk HARKAI JÓZSEF halálának 1. évfordulóján. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRÁG ISTVÁNNÉ B. Kis Anna kecskeméti lakos, 2021. április 24-én 92 éves korában, visszaadta lelkét Teremtőjének. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. május 10-én, hétfőn 11.45 órakor helyezzük örök nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Megtört szívvel tudatjuk, hogy K. KIS GYULÁNÉ Tóth Anna 2021. április 18-án elhunyt. Felejthetetlen halottunk temetése 2021. május 7-én, pénteken 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Lelked, mint fehér galamb csendesen messzire száll, hiába keresünk könnyes szemünk többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között, a legfényesebb te vagy, utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz." Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy CZUCZAI LÁSZLÓ 2021. év április 29. napján, életének 69. évében elhunyt. Szeretett halottunkat 2021. év május hó 7. napján, 11.00 órakor kísérjük utolsó útjára a kunadacsi temetőben római katolikus szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ORDASI GÁBOR kerekegyházi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 7-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nehéz küzdelmes életed most pihenésre tér, Te voltál a megtestesült jóság, mely mindennel felér. Te voltál, kit sosem feledünk, Szívünk mélyén örökké szeretünk." Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik NAGY LÁSZLÓNÉ Nemes Erzsébet temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS JÓZSEF kecskeméti lakos, 74 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 7-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok Templomában. Kérjük szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmukban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondok köszönetet Anyu nevében is a Kalocsai Kórház Intenzív Osztályának összes Orvosának és Nővéreknek, valamint adminisztrátorának és Dr. Régi Lajos Osztályvezető Főorvos úrnak. Édesanyám 8 éven át tartó szívből jövő ápolását, odafigyelésüket, gondoskodásukat, Anyu napjai felvidítását. Anyu nagyon szerette Önöket és Én is! Biztonságban érezte magát, ami engem is boldoggá tett! Köszönöm, hogy az Ünnepeken is Anyut felvidították, ha én nem lehettem ott akkor is. Köszönettel tartozom és végtelen hálás vagyok minden üzenetem átadták neki amikor napi kétszer telefonáltam. Végezetül sok erőt a Covid miatti betegekhez és további sok sikert kívánok a munkájukhoz! Kérem emlékezzenek sokáig az Én Hősömre aki történelmet írt. Mosolygós Erzsike lebénulva, lélegeztetőgépen, szondával táplálva, tv-t nézve és a legjellemzőbb a mosoly és a nézése. Tisztelettel: Mák Szilvia.
"Ahová most mész oda nem kísérhetünk el, de lelkünkben, szívünkben örökké van számodra hely." Fájdalommal és mély szomorúsággal tudatjuk minden rokonunkkal, ismerőseinkkel, barátainkkal, hogy Drága Hősünk egyetlen Édesanyánk MÁK ISTVÁNNÉ Körözsi Erzsébet 2021. április 26-án életének 67. évében elhagyta a földi világot. Végső búcsúztatása 2021. május 14-én, 9.45 órakor a hetényegyházi temetőben lesz katolikus szertartás keretében. Gyászoló lányai.
"Ne félj mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy." Ézsaiás 43:1 Megrendült szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TOÓK ENDRÉNÉ TOK LÍDIA kerekegyházi lakos, 89 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 4-én, 10.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Emlékét szívünkben őrizzük! A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSEH JÓZSEF helvéciai lakos, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 5-én, 10.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGÓ SÁNDOR JÓZSEFNÉ Medvegy Julianna ágasegyházi lakos, 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 5-én, 15.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS JÓZSEF városföldi lakos, 81 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 6-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
galériával / 8 órája
Fának rohant egy autó Kiskunhalas közelében
Pozsgai Ákos
Felső-Kiskunság / 10 órája
Zsugorodik a rendkívül ritka ugartyúk élettere
Horváth Péter
forbes top 50 / 10 órája
Sorozatban hatodszor a Dallas Cowboys a világ legértékesebb klubja
turizmus / 10 órája
Ismét látogatható az Országház
EU-csúcs / 10 órája
Orbán Viktor: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
galériával / 11 órája
Fának csapódott autójával egy nő Izsáknál, életveszélyesen megsérült
Donka Ferenc