Digitália

2024.03.06. 06:00

Vízgőz óceánokra, az élet forrására találtak egy távoli naprendszerben

A tudósok izgatottan várták ezt a pillanatot.

MW

A kék régiók azokat a területeket mutatják, ahol az ALMA vízgőz egyértelmű jeleit észlelte egy távoli csillagrendszerben

Forrás: ALMA (ESO / NAOJ / NRAO)

A hatalmas chilei Atacama-sivatagban elterülő csillagászati komplexumban felépített egyik óriási űrtávcső segítségével elképesztő felfedezést tettek a tudósok.

Az ALMA antennái

A Nature Astronomy tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint hatalmas mennyiségű vizet találtak egy fiatal, fejlődő naprendszer körül (technikailag még az úgynevezett „protoplanetáris korong” fázisában). Mikor az űrtávcsővel ráközelítettek a távoli naprendszerre, akkor derült ki, hogy igazi vizet, vízködöt látnak a fiatal csillag körüli korongban (borítóképünkön). A víz a földi élet kulcsfontosságú összetevője, és úgy gondolják, hogy a bolygó kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

Óceánok egy másik mélyűrbirodalomban

Az Atacama-sivatag elsősorban rendkívül alacsony nedvességtartalmú levegője miatt kiválóan alkalmas az infravörös és a látható fény tartományában végzett csillagászati megfigyelésekre.

Az Atacamában 5058 méter magasan található ALMA teleszkóptömb 66 távcsőből álló tömb, amely összehangoltan működik kiterjedt rádióteleszkóp hálózatként. A rádióhullámokat, amelyet a kozmoszban található tárgyak (például látható fény vagy röntgensugárzás) állítanak elő, az ALMA nagy antennái rögzítik.

Az űr porral teli régiója, a Bika csillagképben, ahol a fejlődő HL Tauri csillag található
Forrás: ESO / Digitalized Sky Survey 2

A HL Tauri csillag 450 fényévnyire található az űrben. Ennek korongján talált a nagy teljesítményű obszervatórium legalább háromszor annyi vizet, mint amennyi a Föld óceánjaiban található.

Figyelemre méltó, hogy nem csak észlelni tudjuk, hanem részletes képeket készítünk, és térbeli felbontást is képesek vagyunk adni a tőlünk 450 fényévnyi távolságban lévő óceánról

– fogalmaz Leonardo Testi, az egyik kutató, a Bolognai Egyetem csillagásza.

De ez még nem minden.

A fiatal csillag körül kavargó anyag belső korongjában látható rés van, amely jelzi, hol alakulhat ki egy bolygó. És ott van a víz.

Soha nem gondoltam volna, hogy vízgőz-óceánok képét rögzíthetjük ugyanabban a régióban, ahol valószínűleg egy bolygó keletkezik

– mondja Stefano Facchini, a Milánói Egyetem csillagásza, a kutatás vezetője.

Az alábbi képen a kék színű régiók mutatják, merre találhatók a vízmolekulák. A vörös színű területek porgyűrűk, amelyek a mi napunkhoz (amikor még sokkal fiatalabb volt) hasonlítanak a csillag (HL Tauri) körül.

Víz a belső korongban a fejlődő HL Tauri csillag körül
Forrás: ALMA (ESO / NAOJ / NRAO)

Az elkövetkező évmilliók során egy kialakuló bolygó magába építheti ezt a vizet, miközben a molekulák pedig porszemcsékké fagynak, s a bolygót alkotó nagyobb objektumokká halmozódhatnak.

Túl korai lenne megmondani, hogy egy napon létezhet-e vízi világ a HL Tauri csillag körül. A csillagászok mindenesetre bizonyítékot találtak óceánnal borított bolygókra a kozmoszban. És az is lehetséges, hogy a vizet tartalmazó bolygók és holdak gyakori objektumok Tejútrendszerünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!