Digitália

2024.01.15. 06:00

Ezek a legjobb e-könyv-olvasók 2024-ben

Sokaknak még a mai napig a papíralapú könyv az igazi, pedig tagadhatatlan előnyöket kínálnak az e-olvasók.

MW

Forrás: Shutterstock

Például nem világítanak a szemünkbe, mint egy képernyő, és sokkal könnyebben hozzáférhetővé teszik az olvasást. Tonnányi polcot takaríthatunk meg azzal, hogy könyvek százait tárolják egyetlen kis eszközben, és a letölthető e-könyvekkel teli online áruházak megkönnyítik kedvenc könyveink megvásárlását (ráadásul olcsóbban).

A legjobbat kiválasztani nem könnyű – végül is új társat választunk órákon át tartó olvasásra. Természetesen szubjektív kérdés, hogy kinek mi a legjobb: mi az egyszerű, fölösleges funkciókat (és árakat) nélkülöző kényelmet, a használhatóságot és az árat vettük figyelembe.

A legjobb: Kindle Paperwhite

A legjobb, ami nem Kindle: Kobo Clara 2E

A leggazdaságosabb: Kindle (11. generáció)

Jegyzetírók számára: Kobo Elipsa 2E

Összességében a legjobb: Amazon Kindle Paperwhite (11. generáció)

A Kindle a maga egyszerűségében szerintünk a legjobb e-olvasó a piacon, és talán a Paperwhite a legsikerültebb verzió. A prémium funkciók, a megfizethető ár, a vízálló felépítés és az elegáns dizájn jó kombináció.

A 2021-ben kiadott Kindle Paperwhite-nak kitűnő teljesítménye, USB-C töltése – végre-valahára, igazán ideje volt –, gyönyörű, 300 ppi-s, tükröződésmentes kijelzője van. Ahogy az e-olvasóknál megszokott, a háttérvilágítás színhőmérséklete és fényereje is állítható.

A kütyü prémium ár nélkül is prémiumnak érződik. Képes kezelni a gyors lapozást, minden oldal azonnal betöltődik, és élesnek tűnik a papírszerű képernyőn. A süllyesztett előlap kellemes megjelenést nyújt, és vízálló, ami néha igen értékes tulajdonság lehet.

Ez az egyik legolcsóbb elérhető e-olvasó. Mérettől, reklámmentességtől függően 60–90 ezer forintért lehet hazavinni.

Talán a legjobb, ha nem Kindle: Kobo Clara 2E

A Kobo e-olvasók a Kindle-hez hasonlítható élményt nyújtanak azoknak, akik nem akarnak elköteleződni az Amazon ökoszisztémája mellett. A Kobo Clara 2E a legolcsóbb modell, amely még mindig vízálló felépítéssel érkezik. Több mint 85 százalékban újrahasznosított műanyagból készül.

A Kobo Clara 2E-nek 300 ppi-s, tükröződésmentes, papírszerű kijelzője van, amely kíméli a szemet, állítható színhőmérséklettel és fényerővel. Kialakítása ergonomikus.

A Kindle Paperwhite-tól a sebesség szempontjából kissé elmarad, néha lomhának érezhetjük, teljesítménye akadozik az oldalak gyors lapozásakor vagy sok kép betöltésekor. Ez elhanyagolható különbség, és nem fogja zavarni a legtöbb felhasználót. Viszont kétszer akkora tárolási kapacitást kínál, miközben nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a Kindle.

A leggazdaságosabb: Kindle (11. generáció)

Ez a Kindle örömtelien egyszerű, jó választás a kevésbé technikára és látványos megoldásokra hangoltaknak. Alacsonyabb áráért cserébe hiányzik belőle a vízszigetelés, a színhőmérséklet-beállítás és az oldaltájoló automatikus funkció.

A lényeges dolgok azonban továbbra is adottak: a fényerő beállításai, a sötét mód, a papírszerű kijelző és a kompakt méret, amely több száz cím tárolására képes. És ez is már USB-C-t használ.

Ötvenezres árával megfizethető befektetés.

Legjobb a jegyzetelőknek: Kobo Elipsa 2E

Az e-reader technológia legújabb fejlesztése az írható e-olvasó. Ez költséges megoldás, amire nem minden felhasználónak van szüksége, de diákok és naplóírók profitálhatnak belőle. Mind a Kindle-nek, mind a Kobónak megvan a maga írható verziója: a többségi vélemények szerint a Kobo Elipsa 2E némileg felülmúlja az Amazon Kindle Scribe-ot.

Az újrahasznosított műanyagból és magnéziumötvözetből készült Elipsa 2E egyszerre könnyű és robusztus felépítésű, nagy, 10,3 hüvelykes képernyője ellenére. A mellékelt Kobo Stylus 2-vel öröm írni, sima, papírszerű tapintásával felülmúlja az iPadet és az Apple Pencilt. Akár közvetlenül is írhatunk könyv- és PDF-oldalakra, amit az Amazon Kindle Scribe nem tud. Sajnos a 2E nem használ vezeték nélküli töltést ceruzához s az e-olvasóhoz, de legalább mindkettő USB-C-t használ.

A Kobo Elipsa 2E fő hátránya borsos ára: nálunk 170-180 ezerért osztogatják. Viszont sokat is tud: ez az egy eszköz több tucat jegyzetfüzet tárolására képes, helyet, rendetlenséget és fizikai papírpazarlást takarítunk meg vele.

Jegyzetelők értékelhetik például a változtatható színhőmérsékletű megvilágítását, keresősávját, a Lasso eszközzel való egyszerű szerkesztést, a kézírás gépelt szöveggé alakításának lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!