Digitália

2024.01.31. 06:00

Elsőként ültetett csipet élő emberi agyba Elon Musk cége

A Neuralink vállalat sikeresen végrehajtotta humán klinikai műtétét.

MW

Forrás: Neuralink

A beültetett csip lehetővé teszi, hogy az emberi agy pusztán gondolkodással kezelje okostelefonját vagy számítógépét. Az első klinikai kísérlet sikeresnek bizonyult.

Musk a tulajdonában lévő X közösségi oldalon közölte, hogy az általa részben tulajdonolt Neuralink agyimplantátum-gyártó cég első terméke a Telepathy, azaz telepátia nevet kapta.

A Neuralink Musk által 2017-ben alapított cég, amely kutatást és fejlesztést végez az IC csipek beültetésére, hogy olyan vezeték nélküli funkciókat nyújtson az agynak, mint a „külső eszközökkel való kapcsolat” és a „látás javítása”.

Az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) tavaly hagyta jóvá a humán klinikai vizsgálati tervet. Szeptemberben kezdték meg a 40 év alatti felnőttek toborzását: a Bloomberg arról számolt be, hogy több ezren jelentkeztek a kísérletre. Toborzásukra készült az alábbi videó a beágyazott IC csipről:

A hétfői műtét ígéretesnek bizonyult, a beteg jól gyógyul.

Így néz ki az IC csip:

Egy ilyen csip beültetésével az ember képes lesz mondjuk a PC-egerét működtetni azzal, hogy csupán csak rá gondol. Ezenkívül kezelheti okostelefonja billentyűzetét és a bejövő hívásokat.

Musk szerint az agyba ültetett csip első felhasználói azok lennének, akik elvesztették a végtagjaikat. A néhai brit tudóst, Stephen Hawkingot hozta fel példának, aki motoros neuronbetegségben szenvedett: „Képzeljük el, hogy Hawking gyorsabban tudna kommunikálni, mint egy profi gépíró. Ez a cél.”

Musk cége robottal helyez be 64 hajlékony, emberi hajnál vékonyabb szálat sebészeti úton az agy azon részére, amely a „mozgási szándékot” szabályozza. Azt állítják, hogy ezek a szálak lehetővé teszik a kísérleti alanyok implantátumának – amelyet vezeték nélkül tölthető akkumulátorral működtetnek –, hogy rögzítse és vezeték nélkül továbbítsa az agyi jeleket egy olyan alkalmazásnak, amely dekódolja a személy mozgási szándékait.

Bárki, aki korlátozottan vagy egyáltalán nem tudja használni mindkét kezét nyaki gerincvelő-sérülés vagy amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) miatt, jogosult lehet a részvételre a kísérletben és itt regisztrálhatja magát.

Számos rivális vállalat már beültetett hasonló eszközöket

Bár Musk remek marketinges képességei, szerepvállalása növeli a Neuralink ismertségét, a cégnek erős riválisokkal kell versenyeznie, amelyek közül néhányan már két évtizedes múltra tekintenek vissza. A utahi székhelyű Blackrock Neurotech például még 2004-ben ültette be az első agy-számítógép interfészt.

A Neuralink társalapítója által létrehozott Precision Neuroscience szintén a bénult embereken kíván segíteni. Implantátumuk egy nagyon vékony szalagdarabra hasonlít, amely az agy felszínén ül, és „koponyamikrorésen” keresztül ültethető be, ami szerintük sokkal egyszerűbb eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!