Digitália

2023.09.06. 06:00

Samsung okosóra: mind kifinomultabb változatlanság

Az androidos okosórák piacának igazi uralkodója a Samsung. Kérdés, meddig maradhat még ugyanolyanként egyre jobb?

MW

Forrás: Samsung

Az Android mobilt használók többségének majdnem éppen olyan evidens döntés Samsung okosórát választania, mint az iPhone-felhasználóknak az Apple Watch-ot. De csak majdnem: droidos fronton akad még számos versenyző, amelyik vagy olcsóbban, vagy többet kínál a felhasználóknak.

Miben változott a Samsung Galaxy Watch 6 Classic az elődjéhez képest?

Először is és legfőképpen: meghallgatták a felhasználók panaszát és visszatért a forgatható lünetta az előlapra! Ráadásul keskenyebben. Aztán kicsit jobb lett az akku élettartama, Wear OS 4 rendszerrel érkezett, ami ígéretes változás a szoftveres választék bővülése miatt.

Egyszóval, minden egy kicsit javult a tavalyihoz képest. Drágább lett, mint minden: a 43 mm-es 169, a 47 mm-es 179 ezer forintért kapható.

Forrás: Samsung

Ha csak úgy rápillantunk, mintha pontosan ugyanaz az óra lenne, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Valamivel nagyobb, de továbbra is ezüst és fekete színben kapható – miben másban lehetne? Az alapmodell változatlanul alumínium, a Classic továbbra is rozsdamentes acél. Méretes, férfias darab, akinek egyessel kezdődik a személyi száma, annak legyen csuklója is hozzá.

Viszont sikerült nagyobb kijelzőt és akkumulátort építeni bele anélkül, hogy a mérete tovább nőtt volna.

A hardver nem változott a tavalyihoz képest, leszámítva a kicsit nagyobb akkumulátorokat és az új Exynos W930 lapkakészletet. Ami a Samsung szerint 18 százalékkal gyorsabb. Adott a beépített GPS, a 3 az 1-ben bioszenzor, amely lehetővé teszi a pulzusszám, az EKG és a testösszetétel elemzését.

És elkezdte hasznosítani a gyártó a hőmérséklet-érzékelőt: az Apple Watch-hoz hasonlóan a hőmérsékleti adatok is beépülnek a fejlett cikluskövetésbe. És itt a Thermo Check alkalmazás is.

Számos szoftveres újdonság között jött új sportprofil, amely pontosabb GPS-adatokat ad, egyedi edzésprogramokat hozhatunk létre.

Az akkumulátor élettartama és töltése

Míg a Galaxy Watch 4 általában egy napot vagy kevesebbet bírt teljes feltöltéssel, a Watch 5 egy-másfél napig is kitarthatott, a Watch 6 nekünk két napig bírta normál használat mellett, és másfél napig erőteljes használat mellett. Ez jó hír, mert immáron úgy tűnik, nem kell olyan figyelmesen kalkulálni az óra töltöttségével, s az egyre fejlettebb alvásfunkciókat is módunkban áll használni egész éjjel.

Forrás: Samsung

Persze nem mindegy az akkumulátor élettartamának szempontjából, hogy mennyire vagyunk aktívak és milyen gyakran követjük nyomon az edzéseket – már ha van ilyen az életünkben. Intenzívebb igénybevétel esetén, maximális fényerőn 36 óra alá csúszott, AOD beállításával pedig 25 órát biztosított a kütyü. A folyamatos pulzusszám beállítása viszont örvendetesen csekély hatással volt az akkumulátorra.

Itt kell megemlíteni, hogy a Wear OS 4 felhőalapú biztonsági mentéseket nyújt, ami állítólag hosszabbítja az akkumulátor élettartamát. Mivel elég sokat matattunk a különféle beállításokkal, eléggé eltérő adatokat tapasztaltunk. Összegezve: továbbra is naponta, de legalább minden második nap tölteni kell.

Frissíteni kellene?

Mintha az okosórák az okostelefonokhoz hasonlóan elértek volna már évekkel ezelőtt egy szintet, amiből csak kisebb lépésekkel, kifinomult ötletekkel lehet feljebb lépni. Sokan így gondolják és láthatóan a gyártó is a megfontoltan haladó táborba tartozik. És ezek valóban kiváló, megbízható, fejlett, jól bevált (stb.) okosórák, de jövőre nem lehetne változtatni egy kicsit? Egy kicsit nagyobbat?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!