Digitália

2023.09.29. 06:00

Élő videót tud közvetíteni a Meta új Ray-Ban okosszemüvege

299 dollárért el lehet vinni, októberben már Európában is kapható lesz.

MW

Forrás: Meta

Úgy tűnik, reneszánszukat élik az okosszemüvegek. Minap jött az Amazoné, s most, a Meta fejlesztői konferenciáján mutatta be a sohasem öregedő Mark Zuckerberg a Quest 3 fejhallgatójuk mellett az új okosszemüveget – ezúttal Ray-Ban Meta Collection néven.

Az okulárét zenehallgatásra, hívások fogadására, a szemüvegkeretbe rejtett, fényképezésre és videózásra képes kamerákkal szerelték fel. Mikor a körülöttünk lévő világot rögzíti, fehér jelzőfény tudatja a figyelmesebb járókelőkkel, hogy felvétel zajlik.

Forrás: Meta

A divatos holmi október 17-én érkezik 299 dolláros árcédulával. A két évvel ezelőtti kütyühöz képest a kamerákat, a mikrofonokat és a hangszórókat továbbfejlesztették, s a szemüveg belsejében működő vadonatúj Qualcomm chip már a következő években várható még fejlettebb okosszemüvegek előfutára lehet.

A Qualcomm AR1 Gen 1 chipje ezekben a szemüvegekben elméletileg támogatja a beágyazott kijelzőket, de a Meta ezúttal kihagyta a képernyők hozzáadását. Ehelyett hívást fogad, zenét hallgat, fényképeket és videókat készít, és válaszol a „Hey Meta” felszólításra, hogy elvégezzen tulajdonosának néhány alapvető feladatot.

A szemüveg az öt mikrofonja érzékeli a hangutasításokat, környezeti zajokat, és térbeli hangot tud rögzíteni a videoklipeknek. Javult a hangszórók hangminősége, az egyedi tervezésű hangszórók 50%-kal hangosabbak, és több basszust biztosítanak zenéhez, hívásokhoz, podcastokhoz.

Kezelni hangutasításokkal vagy az egyik szemüvegszáron lévő érintőpaddal lehet. A keret szélén található rögzítési gomb is elindítja a felvételeket vagy az élő közvetítést.

Forrás: Meta

A 12 megapixeles kamerák 1080p felbontásban akár 30 percig képesek streamelni az Instagramra vagy a Facebookra. A streaming funkció a szemüvegen lévő gombnyomással válthat a telefonos kamera és a szemüveg kamera között, lehetővé téve a kétkamerás streamelést menet közben.

Az egész napos – dioptriás lencsékkel is használható – szemüvegek IPX4-es vízállósággal rendelkeznek (némi vízcseppeket kibír), egy töltéssel négy órát teljesítenek, s a bőrtokjukban nyolcszor újratölthetők, így további 32 órán keresztül üzemelnek.

És jövőre jönnek a mesterséges intelligenciával működő szemüvegek!

A Meta 2024-re olyan mesterséges intelligencia bevezetését ígéri, amely felismeri a tárgyakat a kamerák „szemével”, s akár szöveget is olvas. Az MI spéci fényképeket tud majd készíteni, amiket akár feliratozva közzé lehet tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!