Digitália

2023.09.09. 06:00

13 éves korhoz kötné a mesterséges intelligencia használatát az UNESCO

Felszólította a kormányokat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), hogy haladéktalanul alkossanak iskolai szabályokat a mesterséges intelligencia eszközeinek, például a ChatGPT chatbotnak az alkalmazására, köztük korlátozást a legfiatalabbak számára.

MTI

Forrás: Shutterstock

A csütörtökön közzétett útmutatóban az UNESCO úgy ítélte meg, hogy a hatóságok nincsenek felkészülve a mesterséges intelligencia iskolai alkalmazásával kapcsolatos etikai problémák kezelésére.

A nevelésügyi szervezet az útmutató szerint azt javasolja, hogy kössék legalább 13 éves korhatárhoz a generatív mesterséges intelligencia alkalmazását. Egy amerikai törvény szerint a ChatGPT-t már csak tizenhárom év felettiek használhatják –emlékeztettek a jelentésben.

Az iskolákban a tanárok ilyen eszközökkel történő helyettesítése befolyással lehet a gyermekek érzelmi jólétére, és védtelenné teheti őket a manipulálással szemben

– figyelmeztetett a párizsi székhelyű ENSZ-szervezet. Az UNESCO főigazgatója, a francia Audrey Azouley egy közlemény szerint rámutatott, hogy „a mesterséges intelligencia kiváló lehetőség lehet az emberiség számára, de károkat is okozhat”.

„Az oktatásban nem szabad bevezetni kormányzati szabályozás nélkül” – hangsúlyozta a főigazgató.

A generatív mesterséges intelligencia programjai megsokasodtak azóta, hogy 2022-ban az OpenAI kaliforniai start-up cég által kidolgozott ChatGPT bebizonyította: néhány tömören megfogalmazott kérdés alapján esszék, versek és összefüggő beszélgetések generálására képes.

A technológia sikere miatt felmerült az aggály, hogy új formái alakulhatnak ki az iskolai, egyetemi plagizálásnak, illetve egyenesen a csalásnak, viszont van létjogosultsága a tágabban vett oktatás területén.

Az UNESCO ajánlásában rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia eszközei segíthetik a diákokat a tanulás megkönnyítésében, mint például feliratok gyártása, de a kormányoknak szabályozniuk kell az alkalmazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!