Gyula

2021.06.19. 14:48

Történelmi csábítás

Gyula bővelkedik a látnivalókban, mind a pezsgést, mind a nyugodt pihenést kedvelők megtalálhatják a kedvükre való időtöltést a történelmi hangulatú fürdővárosban. A teljesség igénye nélkül szedtük csokorba a különböző érdekességeket.

Gyulai Várfürdő

A település legkedveltebb attrakciójának a Gyulai Várfürdő számít, ami ötezer négyzetméternyi vízfelülettel és összesen 16 medencével büszkélkedhet. A 2005 méter mélyről feltörő 72 Celsius-fokos, alkáli-hidrokarbonátos-kloridos gyógyvíz elsősorban kopásos eredetű mozgásszervi megbetegedésekre, krónikus idegbántalmakra, balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelésekre és krónikus gyulladásos nőgyógyászati panaszok esetén alkalmazható kiváló hatással. A medencék valamennyi korosztálynak kiváló időtöltést ígérnek, ahogy a családi élményfürdő, az AquaPalota is.

Vár a vár

A fürdő közelében található a vár. Az erődítmény a 15. században épült, mára a középkori magyar királyság egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek kiállítótermeiben közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra.

A Gyulai Várfürdő mellett található a különleges Almásy-kastély Látogatóközpont, amely patinás környezetben, interaktív kiállítás keretében mutatja be, milyenek voltak a hétköznapok és az ünnepek a főúri épületben egykoron. A kastélyt körülöleli egy csodálatos park is, melyben platánok, tölgyek és berkenyék árnyékában hűsölve, vidéki kisvárosi nyugalom lengi körül a múltat, valódi szellemi felüdülést kínálva a látogatónak.

A Göndöcs-kertben ugyancsak érdemes elidőzni, és közben megnézni a Kohán Képtár különleges kiállításait.

Erkel szülőháza

Az Erkel Ferenc Emlékház ugyancsak számos érdekességet kínál. Itt született 1810. november 7-én Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. A kiállítás nyitóterében Európa himnuszait bemutató terminálok fogadják a látogatókat, majd az európai zene terme következik. A 19. századi osztályterem az egykori oktatást és az Erkel-család történetét, az Erkel-emlékszoba a zeneszerző személyes tárgyait, relikviáit mutatja be. A hálószoba, a szalon és a népies konyha az Erkel család egykori otthonát idézi fel.

A természet lágy ölén

Az épített mellett a természeti értékek is kellemes kikapcsolódást ígérnek. A gyulai városképet jelentősen alakító Élővíz-csatorna öt kilométeren keresztül folyik a városban, partja hangulatos sétára csábít.

Az Élővíz-csatorna partján helyezkedik el Gyula egyik legnagyobb, 3,7 hektáros zöldterülete, a Csigakert, mely természetvédelmi terület. Nevét a mesterséges kilátódombról kapta, amelyről csigaalakban futott le egy sétány. A kikövezett járdákon sétálva vagy a padokon megpihenve is lehet gyönyörködni a park szépségeiben, különlegességeiben.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság által létrehozott Tájvízház-kiállítás a Körös-vidéki tájról, vizeiről, természeti értékeiről, valamint a gyógyfürdőzésről és a népi gyógyá­szatról mutat be hasznos ismereteket a nagyközönség számára.

Csobbanjon a Körösben!

Gyulától alig öt kilométerre, Sarkad irányába található a Fekete-Körös bal partján a város üdülőterülete, Városerdő. Természetes kirakodású, homokos partú szabadstrandját nyáron előszeretettel látogatják a fürdőzők és a horgászok is. Erdei iskolájában pedig lehetőség nyílik a környező erdő tanösvényeit bejárva a gazdag állat- és növényvilág megismerésére.

Szanazug a Fehér- és a Fekete-Körös összefolyásánál fekszik. Kedvelt kiránduló- és fürdőhely: mindkét parton szabadstrandon lehet fürdeni, ahol a víz tiszta és sekély. A fürdőzők egy-egy délutánra is ellátogathatnak ide, vagy a hétvégi házakban töltve az éjszakákat, több napot is eltölthetnek a környéken. A fürdőzés mellett vízibiciklizni, kajakozni, kenuzni, csónakázni, sétahajózni is lehet, de a két part közötti kompozást is ki lehet próbálni.

Százéves Cukrászda

Aki Gyulára látogat, annak érdemes felkeresnie az 1840 óta üzemelő Százéves Cukrászdát, amely Magyarország második legrégebbi cukrászdája. Csodás, empír stílusú épületében a díszesen festett falak között eredeti biedermeier bútorzat, s hagyományos sütemény-, parfé-, cukorka- és fagylaltkínálat repíti vissza a látogatót az egykori nyüzsgő kávéházi világba. A közeli Ladics-ház hazánkban egyedülálló módon mutatja be az egykori polgári miliő emlékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!