Csongrád-Csanád megye

2022.06.11. 08:00

Évezredek szépségei és szörny(ű)ségei

Hódmezővásárhely belvárosában rövid sétával, szinte közvetlenül a vasútvillamos központi megállójából három múzeum is elérhető: a főtéri Alföldi Galéria a képzőművészet „szentélye”, a Tornyai-múzeum világhírű régészeti leleteiről és érdekfeszítő kiállításairól ismert, míg az Emlékpont a (fél)múlt világába kalauzolja a városba látogatókat.

Állatábrázolások, repülős fotográfiák

A középkori kódexek egy sajátos csoportja, a valós és mitikus állatokat összegző könyvek és iniciáléik ihlették a Tornyai János Múzeum különleges, egészen szeptember végéig megtekinthető kiállítását. A Vásárhelyi Bestiárium címet viselő tárlaton a népi és a régészeti leletek közt talált tárgyak figurális ábrázolásain keresztül „elevenednek meg” környezetünk élőlényei, keveredve a képzeletbeli teremtményekkel és szörnyekkel.

Néhány évszázaddal ezelőtt még egyedi jelentéstartalommal bírtak a mindennapi tárgyakon megjelenő állatábrázolások: például a vicsorgó medve megvédte a dohánytartó tartalmát a fináncoktól, vagy a minden ősi szörnyek legszörnyűbbikét, a baziliszkuszt legyőzni egyedülinként képes menyét őrizte a család lisztesbödönjét egy kis kerámiafigura formájában. A három teremben izgalmas tárgyválogatás, tartalmas leírások és gazdag fényképanyag vezeti végig a látogatókat az emberiség és az állatok több évezredes kapcsolatának történetén, felfedi, mi mindent szimbolizáltak az állatok, milyen hiedelmek kapcsolódtak hozzájuk.

Az archív fotók mindig is a rácsodálkozás és a felfedezés örömével lepik meg a szemlélőket. A múzeum ezért egy helyi fotográfus, Lőkös Sándor (1912–1993) műtermébe enged bepillantást egy tárlaton, amelynek képein döntően a 20. század második felének Vásárhelye jelenik meg, azonban közel félszáz fotó a második világháború katonái közé, a kaszárnyák és a repülőterek világába kalauzolja el a látogatókat.

Emlékpont: a történelem bejárható filmje

Kik és hogyan élték meg a kommunizmus évtizedeit Hódmezővásárhelyen? Maguk az itt élő egyszerű emberek, a rendszer meghurcoltjai, a város egykori vezetői, tanárok és gyárigazgatók vallanak a már több mint tizenöt éves, de máig modernnek ható Emlékpont kiállításában.

A 20. század második felének Vásárhelyére, de annak példáján keresztül egész Magyarországra jellemző történetek elevenednek meg a kiállításban: a parasztság életének „feje tetejére állítása”, a kommunista terror ellen szervezkedő ellenállás, majd az ötvenhatos forradalom, az államvédelem elnyomó gépezetének mindennapokat is átszövő „figyelő pillantásai”. 

A tárlaton egy szovjet katona, Iván négyméteres bronzszobra néz le a látogatókra, akik egy citromsárga Puli kisautóval is találkozhatnak, mielőtt betérnének a Bambit is kínáló Sportbüfébe. A retró hangulatot idézi meg a Vásárhelyi hétköznapok az államszocializmus korában címet viselő külön kiállítás. Négy korhűen berendezett szobabelső, a keleti blokk jellegzetes járművei, a kipróbálható, tárcsázós telefonok évtizedről évtizedre haladva mutatják be a Kádár-korszak hétköznapjait. A vállalkozó kedvűek a hidegháborús űrverseny egy fiktív kémtörténetét is eljátszhatják – láthatatlan tintával, majd Erika írógépen „lepötyögve” a megfejtést!

Alföldi Galéria – az Alföld művészete

A Kossuth terén az egykori Ógimnázium épülete ad otthont a múzeum képzőművészeti gyűjteményének. Mintegy háromszáz festmény és plasztika ad átfogó képet az alföldi művészeti központok kiemelkedő alakjainak munkásságáról Tornyai Jánostól Endre Bélán át egészen Tóth Menyhértig de olyan izgalmas alkotások is megtekinthetők, mint a szentendrei művészek két világháború közötti munkái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!