A böjt nem fogyókúra

Lizik-Varga Katalin

Már javában tart a húsvét előtti negyvennapos nagyböjt. Ilyenkor sokan vágnak bele egy-egy diétába, fogyókúrába, mindezt vallástól függetlenül teszik, mert úgy vélik, hogy ez a legjobb alkalom arra, hogy fizikailag formába hozzák magukat tavaszra. Néhány szakember szerint a böjtölés jót tesz az egészségünknek, és még talán fogyhatunk is vele, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez az időszak nem csupán a fizikai értelemben való lemondásról kell, hogy szóljon. Sokkal inkább arra kellene összpontosítanunk, hogy a testünk mellett a lelkünket is formába hozzuk.

Diet,,Healthy,Eating,,Food,And,Weigh,Loss,Concept,-,Close
 Néhány szakember szerint a böjtölés jót tesz az egészségünknek, és még talán fogyhatunk is vele, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez az időszak nem csupán a fizikai értelemben való lemondásról kell, hogy szóljon. 
Forrás: shuttertock.com / illusztráció

Én úgy vélem, hogy nem csak az étkezési szokásaink megváltoztatásával lehet böjtölni. Gondoljuk csak végig. A vegetáriánusoknak, akik egyébként sem fogyasztanak húst nem kell lemondaniuk a húsfogyasztásról. Akkor hogyan élhetik meg a böjt lényegét? Szóval úgy gondolom, hogyha mindenki a saját lehetőségeihez és lelki igényeihez igazítja a böjtölés módját, jó úton halad. Hiszen ez az időszak nem hiszem, hogy az önsanyargatásról kell hogy szóljon, sokkal inkább a lelki növekedésről. Ilyenkor jó lenne rendezni a kapcsolatainkat. Például kibékülni azzal, akivel lehet, hogy már évek óta nem álltunk szóba. Végiggondolhatjuk az életünket és elhatározhatjuk, hogy mi az, amiben változtatni szeretnénk, hogy jobb emberekké váljunk.

A közösségi médiában is találkozhatunk rengeteg tanáccsal a böjtölést illetően. A világhálón az egyik elgondolkodtató bejegyzésben én öt böjtölési ötletet olvastam, ami úgy gondolom, megszívlelendő. Eszerint tarthatunk például kényelmi böjtöt, amikor például többet sétálunk vezetés helyett, vagy ebben az időszakban a buszon minden alkalommal átadjuk a helyünket másnak. A digitális eszközeink használatáról is lemondhatunk egy darabig. Hanyagolhatjuk a panaszkodást vagy a goromba beszédet, vagy a vásárlásainkat korlátozhatjuk, méghozzá úgy, hogy nagyböjt idején nem veszünk csak olyasmit, amire feltétlenül szükségünk van.