Időzített bombák

Gulyás Sándor

Igen változatos időjárás várható a következő napokban, az Országos Meteorológiai szolgálat tartós, sűrű köd és ónos eső miatt több vármegyére is elsőfokú sárga figyelmeztetést adott ki. Ilyenkor bizony érdemes szem előtt tartani, hogy a téli útviszonyok között más vezetési technikával lehet biztonságosan közlekedni. A csúszós utakon nehéz kiszámítani, milyen sebességet kell választanunk, hogy ne okozzunk galibát. A megfelelő gumik, jó fékek és a futómű, a szokásosnál nagyobb követési távolság, a lassú tempó sok esetben nem elegendő ahhoz, hogy százszázalékos biztonságban érezzük magunkat. Számolnunk kell az emberi tényezővel, vagyis azokkal az „időzített bombákkal”, akik fittyet hányva az ónos esőre, a hóra, az utakat elborító jégpáncélra, padlógázzal száguldoznak.

 

A minap magam is, köszönhetően védőangyalomnak nem a kórházban kötöttem ki. Kecskemét határában egy magát autóversenyzőnek képzelő fiatalember vesztette el uralmát járműve irányítása felett. Hogy mitől ijedt meg és taposott hirtelen a fékre sofőrtársam, nem láttam, azt viszont igen, hogy egyenesen felém száguld a csúszós úton megpördülő, kormányozhatatlanná vált jármű. Néhány centiméteren múlott, hogy nem szállt belém a több mázsa vas. Az autóból kiszállva egy ideig üveges tekintettel méregettük egymást a szállingózó hóesésben.

A fiatalember fizimiskáját látva, úgy éreztem nincs mint mondanom, hiszen neki kell rájönnie, hogy az autóvezetés nem csak abból áll, hogy gyorsuláshoz gázt kell adni, fékezéshez a féket nyomni, közben pedig tekergetni a kormányt. Ha valaki nem tudja a legfontosabb alapokat, ez esetben nem veszi figyelembe az útviszonyokat, annak könnyen baj lehet a vége, aminek nemcsak a sofőr, hanem a környezete is súlyos kárát láthatja. Muszáj belátni, hogy aki autót vezet, annak felelőssége is van.