Visszaváltási láz

Lizik-Varga Katalin
Handsome,Shop,Assistant,Is,Smiling,While,Giving,Purchases,And,Credit
 

A karácsonyi roham után, most újra tolongás várható az üzletekben, ugyanis ilyenkor sokan próbálják visszavinni a feleslegesnek bizonyult ajándékaikat. Sokszor méretprobléma miatt választják a visszaváltást, de az is előfordul, hogy valaki két egyforma ajándékot kap, ezért válik meg az egyiktől.  

Azt tapasztaltam, hogy az utóbbi években az eladók sokkal rugalmasabban kezelik ezt a kérdést, mint régebben. Nekem például idén több boltban is felajánlották, hogy később szívesen kicserélik a megvásárolt terméket, ha az nem nyeri el a megajándékozott tetszését. 

Természetesen ez csak a bontatlan, nem használt termékekre vonatkozik. A cseréhez pedig a blokkra is szükség van. Azonban van, aki ilyenkor is trükközni próbál, kiszűrni pedig nagyon nehéz az ilyen vásárlókat. Néha pedig azokon csattan az ostor, akiken nem kéne. 

Egyszer – évekkel ezelőtt – tanúja voltam egy visszaváltási procedúrának. Az illető egy sapkát szeretett volna visszavinni. Címke is volt rajta, és a blokkot is felmutatta. Azonban az eladó nem akarta visszavenni, ugyanis használtnak ítélte azt. 

Arra nem derült fény, hogy a vásárló valóban használta-e a sapkát, vagy sem, de az biztos, hogy ez a szituáció meglehetősen kellemetlen volt mindenki számára. 

A terméket végül kicserélték. Ezt a jelenetet látva azóta igyekszem sokkal tudatosabban vásárolni, hogy még véletlenül se kerüljek ilyen helyzetbe.