Ünnepre készülünk

Lizik-Varga Katalin

Holnap belépünk az ünnepvárás időszakába, és meggyújtjuk az adventi koszorúink első gyertyáit. Bár az adventi koszorú készítésének nincs régmúltba nyúló hagyománya, viszonylag gyorsan elterjedt és szép szokássá vált. Úgy tartják, hogy először a 19. század közepén a Németalföldön készített ilyet egy evangélikus lelkész az általa alapított gyermekotthon lakóinak.
Akkor egy nagy kocsikerék adta az örökzöld koszorú alapját és 24 gyertya ékesítette azt. Mindennap meggyújtottak egy-egy gyertyát, az adventi időszak végén pedig mind egyszerre világított. A gyertyák száma mára redukálódott, de a lényeg és az üzenet megmaradt. Vasárnapról vasárnapra, négy héten át meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, amelyek a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizálják. A mi családunkban az adventi koszorú készítése közös programmá vált az évek során.
Ilyenkor karácsonyi zene szól, meghitt hangulat vesz körül bennünket, és ami a legfontosabb – együtt vagyunk. Meleg teát kortyolgatva mindenki hozzátesz valamit ahhoz, hogy ünnepi díszbe öltöztessük a lakásunkat és a szívünket is. Azt hiszem az ünnep igazi megéléséhez való felkészülésben ez is egy fontos lépés.

Meggyújtjuk az adventi koszorúnk első gyertyáit.