Fogyunk

Barta Zsolt
Young,Woman,And,Her,Baby,Daughter,On,Couch,In,Library
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Kell-e a gyerek vagy sem? Hány babát szüljön egy nő? Miért csökken idehaza a lakosság létszáma? Slágertéma a népesedés idehaza a sajtóban. Nem is ok nélkül. A minap jöttek ki a legfrissebb adatok. Meglepetés nem ért bennünket. A tendencia évtizedek óta szomorú. Fogyunk. 

Az elmúlt tizenkét hónap során 86 011 gyermek született, 2380-nal, 2,7 százalékkal kevesebb a megelőző 12 havinál. Ugyanezen idő alatt, 127 581-en haltak meg, 50 266 pár kötött házasságot, 15 273-mal kevesebb a megelőző 12 havinál. A szociológusok számítása szerint évente bődületes összegeket tol a kormány a családokhoz. Az eredmény viszont önmagáért beszél, ahogy fentebb olvasható. Azt mondják, a gazdag társadalmak sajátja, hogy nem születik minden családban annyi gyerek, amennyi legalább az elhunytakat pótolhatja. Úgy tűnik, hogy Magyarország a gazdagok közé tartozik. Ahogy vesszük. Persze nem nálunk a legrosszabb a helyzet. Az Európai Unióban nincs egyetlen egy olyan ország sem, ahol legalább átlagosan két gyermek jutna egy szülő nőre. Ez baj. 

Ha a régi számokat az ember végig nézi, akkor érdekes adatokra bukkanhat. A háború után 1949-ben kétszer annyi gyerek született, mint az elmúlt 12 hónap során. Pedig nem volt családi adókedvezmény, nem volt családi otthonteremtési kedvezmény, babaváróhitel. Ami volt: óriási szegénységben éltek az emberek. Ráadásul a férfiak egy része meghalt a háborúban, egy része pedig még hadifogoly volt. Mégis többen látták meg a napvilágot akkor, amikor egy sokkal mostohább világban éltek az emberek.