Komposztfutár

Vajda Piroska

Több lakossági fórumon is megfordultam az elmúlt napokban. Ezeken nagyon sok kritika érte a hulladékszállítást. Sokan arra panaszkodtak, hogy késve viszik el a zöldhulladékot. A felszólalókat hallgatva szomorúan állapítottam meg, hogy még a kertvárosi részekben sem alkalmazzák a komposztálást. Inkább műanyag zsákokba tuszkolják a lehullott falevelet, a levágott gallyakat és füvet, minthogy a kert végében kialakítanának egy tárolót, amiben ezeket újrahasznosítanák. A komposztálás ugyanis nem más, mint a természet saját újrahasznosítása.

Mi hosszú évek óta komposztáljuk a háztartásunkban és a kertben keletkező zöldhulladékot. Ugyanakkor a szelektív gyűjtésre is nagyon odafigyelünk, már a vásárlásnál igyekszünk minél kevesebb csomagolóanyagot használni, ezáltal szinte minimálisra csökken az elszállításra váró hulladék mennyisége a családunkban.

A lakossági fórumokon az is megfogalmazódott bennem, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a komposztálás népszerűsítésére. Hiszen, ami egykor nagyszüleinknek természetes volt – miszerint nem pazaroljuk el a Földünk értékeit –, mára újra tanítani kell. Bár tudom, hogy a szolgáltató által összegyűjtött zöldhulladékot is újrahasznosítják, de mennyivel környezetkímélőbb megoldás lenne, ha ezt helyben tennénk meg és nem kellene száz kilométereket utaztatni a falevelet és egyebeket.

Szerencsére egyre több olyan kezdeményezés indul el hazánkban is, melyek példaértékűek. Ilyen például a komposztfutár szolgáltatás, ami két fiatal kezdeményezésére hazánkban egyedülállóan tavaly indult el Szegeden. Ennek az a lényege, hogy kerékpáros önkéntesek házhoz mennek a komposztálható háztartási zöldhulladékért, amit a közösségi komposztálóba szállítanak, az így keletkező komposztot pedig a közösségi kertekben hasznosítják újra.

Ebben a szerény kezdeményezésben egyszerre adódik össze az összefogás, az önkéntesség, a környezet- és egészségvédelem, a közösségépítés, valamint a szemléletformálás lehetősége. Meglátásom szerint az ilyen egyszerű ötleteket az emberiség és a bolygónk iránt érzett felelősségtudat és szeretet teszi igazán nagyszerűvé.