A koraszülött kisbabákért

Márton Anna

A koraszülöttek világnapja, november 17-e emlékeztet minket arra, hogy a koraszülés globális egészségügyi kihívás. Ez a nap hangsúlyozza a koraszülött gyermekek és családjaik támogatásának fontosságát. A tudatosság növelése segít az embereknek megérteni a koraszülés kockázatait és következményeit.

Az esemény elősegíti az egészségügyi intézmények és szakemberek közötti együttműködést a koraszülött ellátás terén. Megnyitja a párbeszédet azoknak a kihívásoknak a megoldásáról, amelyekkel a koraszülött gyermekek és családjaik szembesülnek. A koraszülöttek világnapja segít felhívni a figyelmet a koraszülött gyermekek és családjaik életminőségének javítására irányuló kezdeményezésekre. Támogatja a kutatást és fejlesztéseket a koraszülött-ellátás javítása érdekében. A koraszülöttek szüleinek közötti kapcsolat erősítése is fontos szempont. Ezen a napon köszönetet mondhatunk az egészségügyi szakembereknek és önkénteseknek, akik nap mint nap segítenek a koraszülött gyermekeknek. A velük foglalkozó szervezetek számára lehetőséget teremt az összefogyásra és az erőforrások megosztására. Ez a nap reményeim szerint segít eloszlatni a koraszülés körüli sztereotípiákat és tabukat.

A világnap lehetőséget kínál az embereknek, hogy együtt ünnepeljék a koraszülött gyermekek erőfeszítéseit és kitartását. A bajai EGYMI intézmény szakemberei és a gyermekek egy gyönyörű őszi napon sétával ünnepeltek. A sétának közel kétszáz résztvevője volt, koraszülöttek, szülők, konduktorok, akik munkájukkal segítik a fiatal egyéneket. Jó volt látni a sok vidám, közvetlen arcot, a türelmes, odaadó embereket, akik a lelküket is beleteszik a közös munkába. További sok közös sétát és kitartást kívánok nekik ezen a napon, hisz ez a nap az övék. Ünnepeljük meg őket!