A jövőjükről volt szó

Barta Zsolt

A múlt pénteki Márton-napi rendezvényen viszonylag kevesen voltak Soltvadkerten. A környékbeli pincészetek képviseltették főleg magukat, mert az üvegvisszaváltással, a PET-palack begyűjtésével együtt járó új rendelkezések komoly kihívásokat jelentenek a számukra. Ezt a témát két előadás is taglalta, de emellett olyan neves vendégek is tartottak ismertetőt, akik a szakma jól ismert személyiségei. 

Itt volt például az agrárminisztérium részéről Feldman Zsolt államtitkár, aki a következő uniós pénzügyi időszak pályázatainak a kiírásáról tájékoztatott. De arról is beszámolt, hogy amíg a hazai borexport literenkénti átlagösszege 400 forint, addig a szőlő ára is ott van, ahol jelenleg áll. Magas színvonalú előadást tartott Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet intézetigazgatója, aki az idei évjáratot értékelte borászati szempontból. Őt követte dr. Németh Krisztina, a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet tudományos főmunkatársa, aki az elmúlt három év klimatikus anomáliáinak kompenzálási lehetőségei a szőlő termesztéstechnológiában címmel adott elő. Ezek a jó nevű előadók egy helyen voltak egy időben. Aki ott volt, olyan információkra tehetett szert, amelyeket hosszú távon lehet hasznosítani. Történt mindez egy olyan időszakban, amikor jelentősen csökkent a hazai borfogyasztók száma idehaza. Amikor a nyakunkon az éghajlat változás. Amikor – ahogy Frittmann János soltvadkerti borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke úgy fogalmazott –, tíz év alatt annyi változás van, mint az előző száz évben volt. 

S, hogy a hallgató kellemes szájízzel zárja a napot borkóstolóval és libacombos ebéddel várták az érdeklődőket a rendezők. Úgy tűnik, sok borásznak és szőlésznek fontosabb dolga is akadt, ezért nem vett részt a rendezvényen pedig a jövőjükről volt szó, amelyet, ha nem ők alakítanak, majd megteszi helyettük más.