Október 31.

Tapodi Kálmán

A portákon sok helyen már napok óta ott világítanak a töklámpások, melyek ’tán megóvnak a démonoktól. Hazánkban is divatba jött a halloween, aminek napja október 31., de mifelénk nem a pogány kelta ünnep az eredője a boszorkányokkal, fekete macskákkal, szörnyekkel teli napnak. Az angolszász eredetű tökfaragás került leginkább a középpontba és többnyire bulizós, játékos családi összejöveteleket tartanak. 

Jópofa és rémisztő faragványok is akadnak, és félelmetes jelmezeket öltő gyerekek, akik Csokit vagy csalunk! felszólítással kopogtatnak a házak ajtaján. Rendszerint elmaradnak a beígért csínytevések, mert ilyenkor jár az édesség a házigazdáktól. Tetszik nem tetszik, ez az nap már egyre jobban beépül a szokások, idővel a hagyományok közé, de aligha lesz belőle hungarikum.

Sokan ágálnak a nem magyar eredetű néphagyomány ellen és sorjáznak a mindenszentekkel és a halottak napjával történő összevetések. Holott mindhárom nap azonos gyökerű, a halottakra való emlékezésből erednek és az élők és a holtak összetartozásáról szóló ünnepek. Néprajzkutatók írták, hogy halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen. Mint fogalmaztak: a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok virágokkal, mécsesekkel történő feldíszítése ennyire általánossá vált.

Október 31. amúgy jól ellátott emlékezetes eseményekben, hiszen ekkor ünneplik a reformáció napját és takarékossági világnap is október utolsó munkanapjára esik. Már százöt éve annak, hogy ezen a napon kitört hazánkban az Őszirózsás forradalom, aminek hatására lemondott IV. Károly, az utolsó magyar király. 

Hogy ki és mit ünnepel, hogyan emlékezik ezekről a napokról: magánügy, de szerintem jól elférnek egymás mellett a naptárban.