Ne dőljön be!

Tapodi Kálmán

Okos ember a más kárán tanul, a buta a sajátján sem. Minap írt kollégám arról, hogy miként sikerült kivédenie egy internetes átverést, pontosabban a számlavezető pénzintézete volt résen és megakadályozta a pénzmozgást.

A híradásokban szinte naponta hallani csalásokról, illetve csalási kísérletekről, melyek során tízmilliók tűnnek el a számlákról. Nemcsak a magánszemélyeknek kell óvatosabbnak lenniük, mert már a cégek közötti utalásokat is megpróbálják megszerezni a kiberbűnözők. A céges információkkal visszaélő csalók a kötelezettet e-mailben értesítik arról, hogy megváltozott a cég bankszámlaszáma, új bankszámlára kérik a pénzt. A helyzet egyre ijesztőbb, hiszen pillanatok alatt áldozattá lehet válni.

A bűnmegelőzési szakemberek állandóan figyelmeztetnek: ne adjuk meg a legérzékenyebb banki adatainkat, a bankkártya lejárati idejét, a biztonsági kódot, a banki megerősítő kódokat. Óvatosnak kell lenni az e-mailekkel, ha ismeretlen címről érkezik az elektronikus levél, inkább ne nyissák meg! Nem szabad bedőlni a kecsegtető ajánlatoknak, ingyen nyereményeknek, és gyanakodni kell, ha valamit kérnek tőlünk.

Már a rendőrség nevével visszaélve is küldenek megtévesztő, adathalász sms-t a csalók. A bűnözők befizetés kezdeményezésével próbálnak meg jogtalanul megszerezni személyes és bankkártya-adatokat: be nem fizetett közigazgatási bírságra, tilosban történő parkolásra hivatkozva.

Bács-Kiskun vármegye rendőrsége hétfőn tett közzé egy videót, amelyben egy újfajta csalási módszerre figyelmeztetnek. Az „unokázós csalás” egy továbbfejlesztett változata szerint azzal az ürüggyel hívják fel kiszemelt áldozatukat, hogy közeli hozzátartozójuk börtönbe került, de óvadék ellenében szabadlábra helyezik. Sajnos már volt, aki elhitte az „ügyvédi” hazugságot és fizetett, de szerencséjére a rendőrség hamar a nyomára akadt a gyanúsítottnak.