Dekorációk

Lizik-Varga Katalin

Bármerre nézek, ma szinte mindenütt félelmetes dekorációkat látok. Az üzletek polcai már most tele vannak a halloween megünnepléséhez kapcsolódó termékekkel, pedig messze van még a hónap vége. Ha akarom, ha nem, akkor is szembe jön velem egy-egy töklámpás.  

Azt tudjuk, hogy ez az ünnep nem a magyarok ünnepe, hanem elsősorban az angolszász országoké, de valamiért az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált a magyarok körében is.  

Azonban jelenléte igencsak ellentmondásosnak is mondható, ugyanis míg sokan élvezik a dekorációkat és a jelmezes bulikat, mások úgy gondolják, hogy nem helyes és nem fér össze a magyar értékekkel az, hogy egyre többen megtartják ezt az ünnepet.  

De azt hiszem nem is ez a legfontosabb kérdés a témával kapcsolatban, hanem az, hogy miért nem fektetünk nagyobb hangsúlyt, jobban mondva legalább annyira nagy hangsúlyt a saját ősi hagyományainkra és ünnepeinkre, mint a halloweenra? 

Hiszen nekünk, magyaroknak rengeteg „saját” ünnepünk van és nagyon sok őszi népszokással is rendelkezünk. Ne hagyjuk ezeket feledésbe merülni! Legyünk büszkék a hagyományainkra!