Változatosság

Horváth Péter

Éppen 15 éve győzött először Sebastian Vettel Forma-1-es futamon. Máig emlékszem arra a monzai nagydíjra, amikor a vizes pályán az esélytelen Toro Rosso-val megszerezte szenzációs első győzelmét. Azóta négyszeres világbajnok lett, zsinórban négyszer diadalmaskodott, ma Alain Prost mellett szerepel a dicsőségtáblán. A Red Bull mágia Verstappennel született újjá, ő a nagy varázsló, de nemcsak a csapaté, hanem az egész sportágé is. 

Az olasz nagydíj-győzelemmel egymás után tízszer nyert, ami rekord a Forma-1 történetében. Még Hamiltonnak sem sikerült. Annak a Hamiltonnak, akiről azt gondoltuk, hogy letaszítja a trónról Schumachert és ő lesz a sportág első nyolcszoros világbajnoka. Végül ebben a Sennával egy lapon emlegetett, brutális tempójú, gyémántkemény, tűpontos, ösztönös zseni, Verstappen akadályozta meg. És akadályozza még egy darabig, az biztos. Hiszen a fiatal holland a harmadik címe felé száguld, úgy tűnik megállíthatatlanul. Nincs, aki utolérje. A mezőny legjobb autója az üdítőitalos rakéta. 

A másikban Perez ül, aki mint kiderült, nem ellenfele csapattársának. Jobb napjain tud villantani, de nem képes állandóan magas színvonalat hozni. Pereznek még épp csak halvány matematikai esélye van a vb-címre, de ahhoz Verstappent kellene legyőznie, amire nem képes. Úgy látom, hogy nincs, aki elvegye Verstappentől a harmadik bajnoki trófeát. Nagyra tartom ezt a teljesítményt, még ha kissé sajnálom is, hogy mindezzel némileg kiszámítható lett a királykategória minden futama. Mert kétféle forgatókönyv létezik. Vagy pole pozícióból indul Verstappen és nyer, vagy pedig hátulról, és akkor is nyer. 

Kezd a vetteli időkre emlékeztetni, amikor a harmadik-negyedik győzelme táján sok rajongó fújólásával találkozott a dobogón. Mert hiába, hogy − bevallom − Verstappennek drukkolok (a nagy öreg és örök kedvenc Alonso mellett), de a változatosságot, a szurkolás izgalmát még jobban szeretem. És ez hiányzik. Talán hűtlenség, de ha választhatnék, beáldoznám a kedvencem következő évi biztos győzelmét egy izgalmas évadért.