Boldogság

Gulyás Sándor

Életünk egyik legfontosabb feladata, hogy észrevegyük az élet apró örömeit és megpróbáljunk boldogok lenni. Nekünk, magyaroknak ez nem igazán megy, hiszen a közelmúltban végzet felmérés szerint a 156 vizsgált ország közül Magyarország a 110. helyen áll. Ebből látszik, hogy bizony még „tanulni” kell a boldogságot. Persze foghatjuk a dolgokat a közbiztonságra, a gazdasági helyzetre, a politikára vagy akármire. Mások hibáztatása és a felelősség lerázása helyett érdemes átgondolni néhány dolgot. A boldogság mibenléte nem függhet a külső eseményektől, és pénzzel sem vásárolható meg. Az érzés saját magunkban rejtőzik.

Sokan sajnos azt hiszik, hogyha minden „földi jót” megszereznek maguknak, boldogok lesznek. Ennek a hajszának azonban soha sincs vége, ha megkaparintunk valamit, máris megjelenik az újabb igény ami után kajtatni lehet. Megítélésem szerint a boldogság életünk örömteli eseményeiben keresendő. Meg kell tudni élni az apró örömöket, pillanatokat. A kisebb mosolyok, a kirobbanó nevetések – ezek mind az elégedettség jelei. Szeretteink, egészségünk, a munkahelyi sikerek, de akár egy illatos virág is boldogságot hoz, bearanyozva a szürke hétköznapokat.

Bármi történjen is, meg kell találni az utat a boldogság felé. A titok, hogy lehetőleg olyan tevékenységeket végezzünk, amik élvezetesek, el tudunk bennük mélyülni, és még értelmet is adnak az életünknek. Nem utolsó sorban tudjuk értékelni magunk és mások örömét.