Nem szabad etetni a vízimadarakat

Márton Anna

Van egy vízparti program, amit rendszeresen a legtöbben megtesznek, pedig senkinek nem lenne szabad csinálni. A vadludak, vadlibák etetésre gondolok, ami tilos, de sokan ezt figyelmen kívül hagyják, pedig súlyos károkat okoz az élővilágban.

Mintha a vízparti séta egy kötelező eleme lenne. Sajnos gyakran kerül elő a táskákból a maradék kenyér, uzsonna, vagy szendvics amit a gyerek már nem tudott elfogyasztani és a szülőkkel együtt a vízbe dobálják a hattyúk, vadludak, vadrécék örömére. Az öröm csak pillanatnyi, mert veszélybe sodorja a madarakat az etetés. 

A szakemberek évről évre felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak hogy szükségtelen az etetés, de veszélyes is a vízi madarakra nézve, mindezért fontos lenne felhagyni vele mindenkinek, még akkor is, ha jó szándék vezérli az embereket.

Az állatok sok esetben az emberi tudatlanság miatt tömegesen megbetegedhetnek vagy elpusztulnak. 

Nyáron dúskálnak a vízparton a madarak a szervezetük számára szükséges táplálékban. A parton legelt fű és egyéb lágyszárú növény képezik a táplálékot, ami gyakorlatilag korlátlanul a madarak rendelkezésére áll télen és nyáron egyaránt, ha pedig mégsem, a madarak nem telepednek meg ott vagy elvonulnak onnan.

A vízimadarak etetése továbbá horognyelést okozhat a hattyúknak és récéknek. Sok esetben a madarak lábára tekeredő horgászzsinór miatt láb amtutációra kerül sor és a madarak által úszás és repülés közben maguk után húzott, akár többméteres horgászzsinór felakadást is okoz.

Továbbá a fölösleges etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt. Sok esetben önfenntartó életre nem alkalmas területre is nagy mennyiségű vizimadarat vonz, ugynakkor elősegíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza esetén jelent kockázatot.

Még egy érv az etetsé ellen: rontja a vízminőséget, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást okoz. 

Érdemes tehát mérlegelni, s ha vízparton sétálunk a gyerekkel inkább tanítsuk  meg neki, hogy soha ne dobáljon be semmit a vadludaknak, hattyúknak, akkor még sokáig élvezhetjük őket a tó vagy folyópartokon.