Manórúd

Gulyás Sándor

Nem igen akad olyan ember közöttünk, aki gyermek vagy serdülő korában ki nem próbálta volna a cigit. Letöbbjüknek az a néhány slukk elegendő volt ahhoz, hogy többé ne vegyen a kezébe semmiféle füstölni valót. Mára a helyzet nagyban megváltozott, hiszen sosem volt még ilyen egyszerű a gyermekeknek rászokniuk a nikotinra. Egyes vélemények szerint az újfajta alternatív dohánytermékek közrejátszanak a függőség kialakításában.

A hagyományos dohánytermékek káros hatásai közismertek, füstjük kellemetlen szagú, a bagós ember lehelete sem éppen jó szagú. Az e-cigaretták ezzel szemben kellemes illatú és ízű gőzt bocsátanak ki magukból. Az itthon már illegálisnak számító, gyakran csak manórúdként becézett Elf Bar divatos cukorkaszerű likvidekkel is kapható, ezért vonzóak lehetnek a gyerekek számára is.

A számok magukért beszélnek. Az Unió nyugatra lévő országaiban a nagykamaszok közel fele kipróbált már valamilyen elektromos cigit. Hazánkban sem sokkal jobb a helyzet, hiszen megkétszereződött az alternatív dohányzásmódokat űző fiatalok száma.

A kritikusok úgy vélik, hogy nem lett volna probléma, ha a vape-hez csak azok juthattak volna hozzá, akik le akarnak szokni a bagóról. Bizonyított tény, hogy az elektromos cigarettának elvitathatatlan érdemei vannak a hagyományos dohányzás visszaszorításában. A gyermekjátékok színeire emlékeztető manórudak azonban a dohánygyáraknak segédkeznek egy új vásárlógeneráció kitermelésében – állítják a szakemberek. Megítélésem szerint lehet ezt a dolgot csűrni, csavarni, ám fel kéne fogni végre, hogy a felelőtlen gondolkodás miatt a felnövekvő generációk egészsége mehet tönkre.