Monszun?

Maksa Balázs

Hazánkban nincs monszun, csak monszunszerű időjárás, mely június első két hetében szokott megmutatkozni – sulykolta belénk egykor a földrajztanárunk. Az elmúlt napokban ezt mindannyian tapasztaltuk. Egyik szemünk sír, a másik örül, főleg a tavalyi extrém száraz nyár fényében. A mezőgazdaságban nagy szükség volt már a csapadékra, de annak időbeli eloszlása már nem minden növénykultúra esetében kedvező.

Az őszi gabonaféléknek és a tavaszi vetéseknek jól jött a rengeteg csapadék, de azért bőven van árnyoldala is a dolognak. Azon túl, hogy a tavalyi aszály után kezd visszatöltődni a vízréteg a talajokban, a kalászosok megdőltek a sok esőtől, ráadásul  egyre gyorsabban terjednek a gombás betegségek. A hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék hatására például a cseresznye egy része lepotyog, a másik része pedig megreped, de komoly gondot okoz a szabadföldi szamócásokban is az esős, párás idő, a gyümölcs hamar penészedik, rohad.

További komoly probléma, hogy a monszunszerű időjárás következtében a gazdák nem tudják elvégezni az egyre szaporodó növényvédelmi munkákat, melyeket szombatig a csapadék, vasárnap és hétfőn pedig a megélénkülő, többfelé meg is erősödő szél akadályozza majd. És arról se feledkezzünk meg, hogy a szokásosnál és szükségesnél alacsonyabb hőmérséklet számos növény fejlődését kedvezőtlenül befolyásolja.