Leárazás

Gulyás Sándor

Vélhetően a kereslet fokozatos csökkenésének eredményeként, egyre több üzlet kínálja termékeit kedvezményesebbnél, kedvezményesebb áron. A minap nekem is egy ilyen, fantasztikusnak tűnő ajánlat landolt a postaládámban. Első nekifutásra úgy tűnt, megfogtam az isten lábát. 

A katalógus tüzetesebb átolvasása után már jelentősen lelohadt a vásárlási kedvem. Miután előkotortam a fiók mélyéről a néhány héttel korábbi füzetecskét, még a bicska is kinyílt a zsebemben. A kínált termék eredeti ára kevesebb volt, mint amit most a leárazásnál feltüntettek.

Sajnos még mindig akadnak olyanok, akik továbbra is fittyet hánynak a tavaly májusban életbe lépett rendelkezésre, miszerint az Európai Unió területén, így Magyarországon is egységes szabályok vonatkoznak az árcsökkentésre. Az új szabályozás célja annak megakadályozása, hogy a kereskedők megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak azzal, hogy az akciók előtt megemeljék a korábbi árat és ezáltal megtévesszék a fogyasztókat az árengedmény mértékével kapcsolatban.

Eredendően hiszékenyek vagyunk. Gyakran nem tudjuk megállapítani, hogy mikor csapnak be bennünket. Ennek okán időnként súlyos árat fizethetünk naivitásunkért. A bombasztikus kedvezménnyel kínált termékek remek vételnek tűnnek és jelentős haszonnal kecsegtetnek. Ilyenkor a mohóság könnyen elvakíthat bennünket, ami azt jelenti, hogy igyekszünk az ügylet nyereség oldalára koncentrálni, elbagatellizálva a kockázatokat. Igaz, hogy tavaly óta a törvény is a mi oldalunkon áll, de ennek ellenére továbbra sem árt óvatosnak és szemfülesnek lenni, ha nem akarjuk, hogy csőbe húzzanak.