Francia példa

Barta Zsolt

Sokszor nyűgnek érzi az ember, hogy felálljon a karosszékből szombat vagy vasárnap, felöltözzön, elutazzon és még pénzt is költsön a belépőkre. A belépők nem eget verő összegek, de mégis vannak. A nemzet múzeumában Budapesten 1450 forinttól indulnak a kedvezményes jegyek a hat év felettiek számára, a teljes árú belépő minden kiállításra 5000 forintot kóstál. Az Egri vár múzeumába is 1800-tól indul a hat évtől számított kedvezményes jegy, a felnőtteké dupla annyiba kerül. A belépő összege nem olyan sok, de ha családdal megyünk, autót használunk, parkolunk, akkor a sok kis összegből egy nagyobb szám kerekedik ki. 

Valamivel jobb a helyzet Franciaországban. A világ egyik legismertebb múzeumában, a Louvre-ban 25 éves korig az uniós állampolgárok, 18 éves korig a francia fiatalok ingyen csodálhatják meg a fantasztikus kiállításokat. A Tuilériák kertjében sem kérnek egy centet sem a franciák, ha ott kiszellőztetnénk a fejünket. A Versailles-i kastélyban is hasonló a helyzet. Egy kicsit szokatlannak tűnt mindez ottjártunkkor, de csak arra gondolhatott az ember, hogy a nem kedvezményes jegyárakon úgyis keres a francia állam. 

De lehet egy olyan jelzés is, hogy külföldi fiatalok gyertek Franciaországba, tanuljatok itt, ismerkedjetek a kultúránkkal. Ez utóbbit számotokra térítésmentes jegyekkel biztosítjuk. Ez nem más, mint a kultúra legolcsóbb exportja a világ felé. Nem ártana a francia példát követnünk.