Fókuszváltás

Márton Anna

A dohánytermesztés miatt kevesebb élelem kerül asz asztalra, vélik a szakemberek. A WHO szlogenje a dohánytermesztés káros hatásaira hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor ösztönözni akarják a kormányokat, hogy vessenek véget a dohánytermesztési támogatások nyújtásának, és fordítsák a megtakarításokat arra, hogy támogassák a gazdálkodókat abban, hogy áttérjenek a fenntarthatóbb növények termesztésére, amelyek javítják az élelmezésbiztonságot és a fenntartható élelmiszerellátást.

Nem igazán sikerül ez az ösztönzés, a számok jelenlegi állása szerint, ugyanis 349 millió ember 79 országban szembesül élelmezésbiztonsági problémákkal, sokan alacsony és közepes jövedelmű országokban élnek, köztük az afrikai kontinensen több mint 30 országában termesztenek dohányt. Ezen országok nagy termőföld-területeket használnak fel dohánytermesztésre, egészséges élelmiszerek termesztése helyett.

A dohánytermesztésről az élelmiszernövények termesztésére való áttérés családok millióinak megélhetését javítaná. Jelenleg több mint 124 országban termesztenek a világon dohányt, ami elfoglal olyan területeket, ahol egyébként tápláló növényeket is termeszthetnének.

A dohányipar több helyen beavatkozik a dohánytermesztés helyettesítésére tett kísérletekbe, ezzel hozzájárul a globális élelmiszerválsághoz. A kampány célja, hogy mozgósítsa a kormányokat a dohánytermesztés támogatásának megszüntetésére és a megtakarítások olyan „terményhelyettesítési programokra” történő felhasználására, amelyek támogatják a gazdálkodókat a váltásban, valamint az élelmezésbiztonság javításában.

Céljuk továbbá, hogy a dohánytermesztő közösségekben tudatosítsák a dohányzásról való leszokást és a fenntartható növények termesztésének előnyeit. Harcolnak az elsivatagosodás és a környezetromlás leküzdése ellen. Ismertetni akarják a dohányipar azon erőfeszítéseit, amelyek akadályozzák a fenntartható megélhetést. Azonban a következmények nem csak a dohányosokat érintik. A termesztőknek, akik gondozzák ezt a keserédes növényt, néma szenvedés a részük, ugyanis a dohánytermesztés egészségkárosodást okoz a mezőgazdasági dolgozók körében.