Segítünk!

2007.07.13. 11:55

Mire számíthat táppénznél

Határozott időre kötött munkaszerződést olvasónk, ám ez hamarosan lejár.

T. V.

Közben, néhány héttel ezelőtt a kérdező táppénzre ment, ugyanis daganatos beteg. Kérdései: elküldhetik-e őt a cégtől a táppénz ideje alatt? Kaphatja-e továbbra is a táppénzt, és meddig? Hova kell leadni a táppénzes papírt, illetve a táppénz ideje munkaviszonynak számít-e?

Egy határozott idejű munkaszerződésnél a rögzített dátummal a munkaviszony megszűnik, függetlenül attól, hogy olvasónk táppénzen lesz-e vagy sem. A szerződést meg lehet hoszszabbítani, de ez egyik fél részéről sem kötelező. Ha a munkaviszony megszűnik, akkor olvasónk esetében a megszűnéstől számított negyvenöt napig jár a táppénz.

Ugyanakkor neki érdemes méltányossági kérelmet benyújtania az egészségbiztosítóhoz, mert lehetősége adódhat, hogy a táppénz idejét egy évre hoszszabbítsák. A táppénzes papírt a munkáltatóhoz kell leadnia – legalábbis elvileg. A gyakorlatban azonban jellemzÕ, hogy ha már nem ott dolgozik a munkavállaló, akkor a munkáltató nem foglalkozik a táppénzes papírjával – holott köteles lenne. Amennyiben olvasónkkal is ez történik, akkor a papírt vigye be a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz.

Végezetül: a táppénz ideje sem munkaviszonynak, sem szolgálati időnek nem számít. Csak a folytonosság szempontjából van jelentősége akkor, ha a táppénz lejártát követő naptól olvasónknak valahol folytatódik a munkaviszonya.

T. V. -->

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!