BÁCS-KISKUN

2019.04.06. 07:00

A kamara tanácsadói támogatják a vállalkozókat

A kamara által szervezett térítésmentes Modern Vállalkozások Programokon több száz vállalkozó vett részt eddig. Legutóbb Baján és Jánoshalmán hallgathattak meg előadásokat az érdeklődők.

Kubatovics Tamás / Pozsgai Ákos

A kamara szervezésében digitális tanácskozást rendeztek Jánoshalmán

Fotó: Pozsgai Ákos

Nem hagyhatják figyelmen kívül a digitalizációt a vállalkozások. Egyre több pénzt hagynak a vásárlók az elektronikus áruházakban. A mi célcsoportunk csak az érdeklődő vállalkozás. Amelyet nem érdekel az online marketing és a digitalizáció, az nem része célcsoportnak. Az e-kereskedelmi mutatók szerint Magyarországon éves szinten 25 százalékkal nő az elektronikus áruházakban hagyott pénz összege. Ilyen tömören foglalta össze Ballai Máté infokommunikációs tanácsadó annak az ingyenes összejövetelnek a lényegét, amit Baján, a Duna Wellness Hotelben rendezett a kamara. A Modern Vállalkozások Programja részeként egy három állomásból álló sorozat nyitóeseményére került sor. Élénk érdeklődés mellett, hiszen megtelt a szálloda terme az online marketing jelenéről és jövőjéről, a jó webshop ismérveiről, a digitális térben mozgó, dolgozó és üzletelő ember szerepéről szóló programra. Ez egyébként az előadások mellett lehetőséget teremtett személyes találkozásokra és tanácsadásokra, akár a meglévő digitális produktumok, honlapok tesztelésére, véleményezésére is. Mint Ballai Máté kiemelte: a bajait további két tematizált rendezvény követi, Jánoshalmán az időt, illetve pénzt spóroló szoftverekről, Kalocsán pedig az Ipar 4.0-ról lesz majd a szó. Nyerges Tibor, a kamara gazdaság-fejlesztési vezetője a digitális kkv-k napja kapcsán elmondta: a több éve indult kamarai program a kis- és középvállalkozások digitális felzárkózását szeretné elérni. Ezért az általuk meghívott előadók a lehetőségeket mutatják be a vállalkozóknak, az online marketing, vállalatirányítás, adatvédelem, felhő alkalmazások területén. Tapasztalata szerint ebben a körben a digitális területen érzékelhető fejlődés, honlapja például egyre több vállalkozásnak van, ám azok egy része nem korszerű, információgazdag. Másrészt a cégek egy része csak bizonyos dolgokra használja – például számlázás, készlet-nyilvántartás – a digitalizációt, ezek szigetszerűen működnek, az integrált vállalatirányítás csak egy bizonyos fejlettség fölött jellemző a megye vállalkozásainál. Hangsúlyozta: a rendezvénysorozathoz kapcsolódó cégek megszerzik a Digitálisan Felkészült Vállalkozás címet, ezzel pedig nagyobb támogatási intenzitást élvezhetnek eszköz- és szoftverfejlesztési pályázatoknál.

A kamara szervezésében digitális tanácskozást rendeztek Jánoshalmán
Fotó: Pozsgai Ákos

Jánoshalmán is megszervezték a programot

Jánoshalmán folytatódott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Modern Vállalkozások Programja. Papp Zoltán tanácsadó a Technológiák, amelyek átalakították a kialakult piacokat címmel tartott előadást. Kiemelte: ahhoz, hogy a vállalkozásoknál digitális egyensúlyt lehessen létrehozni, négy alapvető pillérre van szükség. Infrastruktúrára, hogy valahol tudjon működni maga a szoftver. Fontos, hogy a megfelelő szoftvert használják a vállalkozások. Ha egy cég gyártással foglalkozik, akkor ne a könyvelőknek szánt szoftverrel dolgozzanak. Szükséges a cégnél lévő humán erőforrás, kompetencia, hogy megfelelően tudják használni a cég munkatársai a szoftvereket és egyéb digitális eszközöket. Fontos, hogy a vállalkozások ne akarjanak visszaállani a papíros megoldásokra, hogy használják a korszerű informatikai technológiát, alkalmazásokat. A szakember előadásában kitért arra is, hogy a hazai nagyobb vállalkozások egy felmérés szerint komoly lemaradásban vannak a vállalatirányítási rendszer területén az európai átlaghoz képest annak ellenére, hogy új technológiák jöttek be a mindennapokba, ezért ezen a területen volna mit javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában