szponzorált tartalom

2020.07.13. 00:01

A gyerekek kedvükre válogathattak az idei sokszínű táborkínálatból

Az ifjúsági otthonban javában zajlik a táborprogram, a nyár során mintegy 1200 gyermek kapcsolódik ki majd valamely táborukban. A diákok mindennap fantasztikus élményekkel és tapasztalatokkal gazda­godnak, illetve új barátokra találnak.

Sebestyén Hajnalka

A dobtáborban remekül érezték magukat a fiúk

A hírös városban évek óta a legnagyobb számban a Hírös Agórához tartozó ifjúsági otthon szervez nyári táborokat, melyeket idén az érvényes járványügyi előírások betartásával rendeznek meg. Augusztus közepéig minden héten számos tábor várja a gyerekeket, főként az általános iskolás korosztályt, de vannak olyanok is, melyek a középiskolásoknak vonzó.

– Az első két hétben több mint húsz táborunk lezajlott, szerencsére minden nagyon jól sikerült – tudtuk meg Habuda Ibolyától, a Hírös Agóra közművelődési vezetőhelyettesétől. – A járványhelyzet alatt, a kijárási korlátozás alatt nagyon sokan érdeklődtek táboraink iránt, ennek ellenére a megszokottnál valamivel alacsonyabb a részvétel. Az előző években átlagosan 1500 gyermek táborozott nálunk, idén ez a szám várhatóan 1200 körül alakult. Ennek több oka van. A felkért vezetők közül, például az óvónők, dolgoznak nyáron a munkahelyükön, nem tudják vállalni a tábort. Másrészt az iskolák számos Erzsébet-tábort szerveznek. Ezen túl mi magunk is elhagytunk olyan sporttáborokat, ahol fokozott a testi érintkezés – tette hozzá a szakember.

A táborkínálatot 2020-ra nagyon sokszínűre tervezték, szemlátomást azonban a testi közelséget megkívánó táborokra alig van igény, ilyenek például a tánctáborok. Emellett egészségügyi okok miatt a kuktatáborokat meg sem hirdették.

– Tánctáboraink korábban ilyenkorra már megteltek. Érthető módon a szülők féltik gyermekeiket, így a testi közelségen alapuló tánctáborainkra nagyon alacsony az érdeklődés. Hozzátenném, minden gyermek a táborba érkezéskor köteles igazolást felmutatni arról, hogy egészséges – jegyezte meg Habuda Ibolya.

A járványügyi előírásokra hivatkozva az ifjúsági otthon májusban még arról tájékoztatta a szülőket, hogy a gyerekektől a táborba érkezéskor az intézmény kapujánál kell elbúcsúzniuk. Ez közben változott, és bekísérhetik őket.

– Próbáljuk a kontaktusok számát csökkenteni. Bár a szülők bekísérhetik a gyermekeiket, a táborvezetőkkel az udvarban, szabad térben válthatnak szót. Erre sok esetben nincs is szükség, mert minden táborvezető előzetesen felvette a családokkal a kapcsolatot e-mail formájában. Megjegyezném, a szülők nagyon pozitívan állnak a szabályokhoz, fegyelmezettek és szabálykövetőek, ez is mutatja felelősség­érzetüket.

Az idei táborok közül a legnépszerűbb a Star Wars, a csillagászati, a Barangolás a fáraók földjén, az ékszerkészítő, az önismereti, a kincskereső, a kutyások, a vadaskertes, és a Játsszunk! tábor. Ez utóbbi alcíme a rosszalkodás tábora, mely meglepően sokaknak volt vonzó.

Előzetes számítások alapján elmondható idén: mintegy 1200 gyermek táborozik az ifjú­sági otthonban. A legnépszerűbb táborokban 15-20 gyermeket fogadnak. Vannak azonban még szabad helyek, érdemes érdeklődni.

A dobtáborban remekül érezték magukat a fiúk

Kecskeméten több olyan cég is van, mely dolgozóit ajándékozza meg gyermektáborozás lehetőségével. Ezek egyike a Mercedes-gyár, mely immár öt éve kínálja munkatársainak ingyenesen ezt a pluszjuttatást.

Az első évben, 2016-ban 11 napközis táborban 240 férőhelyet biztosított a dolgozók gyermekeinek, a lehetőséggel akkor száznál is több kolléga élt, több mint 120 gyermekkel. Idén 44 táborban több mint 500 férőhelyet ajánlott fel a gyár, köztük két bentlakásos tábort, valamint 42 – sport, kézműves, sakk, lovas, vízi, számítógépes, zenei, angol nyelvi, kajak – napközis tábort. Összesen közel 200 szülő regisztrált 269 gyereket a táborokba. Ebben az évben a legnépszerűbb táborok egyike Kecskeméten, az ifjúsági otthonban a Kutyával egy mosolyért tábor, mely betekintést ad a fiataloknak a segítő kutyák csodálatos világába. A program sokszínű, vannak kutyás játékok, különböző sportok terápiás kutyákkal, kézműves-foglalkozások, kutyás eszközök készítése, és egy kis beszélgetés a felelős állattartásról.

Emellett a gyermekek nagy számban érdeklődtek még a ManóFarm, Magyarország egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb állatparkja, a Játékos angol kalandtábor, valamint a környezettudatosság jegyében a katalinpusztai Kezes-lábas ökotábor iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában