A gyerekek kedvükre válogathattak az idei sokszínű táborkínálatból

Az ifjúsági otthonban javában zajlik a táborprogram, a nyár során mintegy 1200 gyermek kapcsolódik ki majd valamely táborukban. A diákok mindennap fantasztikus élményekkel és tapasztalatokkal gazda­godnak, illetve új barátokra találnak.

A hírös városban évek óta a legnagyobb számban a Hírös Agórához tartozó ifjúsági otthon szervez nyári táborokat, melyeket idén az érvényes járványügyi előírások betartásával rendeznek meg. Augusztus közepéig minden héten számos tábor várja a gyerekeket, főként az általános iskolás korosztályt, de vannak olyanok is, melyek a középiskolásoknak vonzó.

– Az első két hétben több mint húsz táborunk lezajlott, szerencsére minden nagyon jól sikerült – tudtuk meg Habuda Ibolyától, a Hírös Agóra közművelődési vezetőhelyettesétől. – A járványhelyzet alatt, a kijárási korlátozás alatt nagyon sokan érdeklődtek táboraink iránt, ennek ellenére a megszokottnál valamivel alacsonyabb a részvétel. Az előző években átlagosan 1500 gyermek táborozott nálunk, idén ez a szám várhatóan 1200 körül alakult. Ennek több oka van. A felkért vezetők közül, például az óvónők, dolgoznak nyáron a munkahelyükön, nem tudják vállalni a tábort. Másrészt az iskolák számos Erzsébet-tábort szerveznek. Ezen túl mi magunk is elhagytunk olyan sporttáborokat, ahol fokozott a testi érintkezés – tette hozzá a szakember.

A táborkínálatot 2020-ra nagyon sokszínűre tervezték, szemlátomást azonban a testi közelséget megkívánó táborokra alig van igény, ilyenek például a tánctáborok. Emellett egészségügyi okok miatt a kuktatáborokat meg sem hirdették.

– Tánctáboraink korábban ilyenkorra már megteltek. Érthető módon a szülők féltik gyermekeiket, így a testi közelségen alapuló tánctáborainkra nagyon alacsony az érdeklődés. Hozzátenném, minden gyermek a táborba érkezéskor köteles igazolást felmutatni arról, hogy egészséges – jegyezte meg Habuda Ibolya.

A járványügyi előírásokra hivatkozva az ifjúsági otthon májusban még arról tájékoztatta a szülőket, hogy a gyerekektől a táborba érkezéskor az intézmény kapujánál kell elbúcsúzniuk. Ez közben változott, és bekísérhetik őket.
– Próbáljuk a kontaktusok számát csökkenteni. Bár a szülők bekísérhetik a gyermekeiket, a táborvezetőkkel az udvarban, szabad térben válthatnak szót. Erre sok esetben nincs is szükség, mert minden táborvezető előzetesen felvette a családokkal a kapcsolatot e-mail formájában. Megjegyezném, a szülők nagyon pozitívan állnak a szabályokhoz, fegyelmezettek és szabálykövetőek, ez is mutatja felelősség­érzetüket.

Az idei táborok közül a legnépszerűbb a Star Wars, a csillagászati, a Barangolás a fáraók földjén, az ékszerkészítő, az önismereti, a kincskereső, a kutyások, a vadaskertes, és a Játsszunk! tábor. Ez utóbbi alcíme a rosszalkodás tábora, mely meglepően sokaknak volt vonzó.

Előzetes számítások alapján elmondható idén: mintegy 1200 gyermek táborozik az ifjú­sági otthonban. A legnépszerűbb táborokban 15-20 gyermeket fogadnak. Vannak azonban még szabad helyek, érdemes érdeklődni.

A dobtáborban remekül érezték magukat a fiúk

Kecskeméten több olyan cég is van, mely dolgozóit ajándékozza meg gyermektáborozás lehetőségével. Ezek egyike a Mercedes-gyár, mely immár öt éve kínálja munkatársainak ingyenesen ezt a pluszjuttatást.

Az első évben, 2016-ban 11 napközis táborban 240 férőhelyet biztosított a dolgozók gyermekeinek, a lehetőséggel akkor száznál is több kolléga élt, több mint 120 gyermekkel. Idén 44 táborban több mint 500 férőhelyet ajánlott fel a gyár, köztük két bentlakásos tábort, valamint 42 – sport, kézműves, sakk, lovas, vízi, számítógépes, zenei, angol nyelvi, kajak – napközis tábort. Összesen közel 200 szülő regisztrált 269 gyereket a táborokba. Ebben az évben a legnépszerűbb táborok egyike Kecskeméten, az ifjúsági otthonban a Kutyával egy mosolyért tábor, mely betekintést ad a fiataloknak a segítő kutyák csodálatos világába. A program sokszínű, vannak kutyás játékok, különböző sportok terápiás kutyákkal, kézműves-foglalkozások, kutyás eszközök készítése, és egy kis beszélgetés a felelős állattartásról.

Emellett a gyermekek nagy számban érdeklődtek még a ManóFarm, Magyarország egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb állatparkja, a Játékos angol kalandtábor, valamint a környezettudatosság jegyében a katalinpusztai Kezes-lábas ökotábor iránt.

 

Hozzászólások

SZPONZORÁLT TARTALOM
Online bajnokságra hívja a családokat Kajla, az utazó vizslakölyök
Magyar fejlesztések
Mesterséges intelligencia segíthet az egészségügyön
nem meglepő / 1 perce
Álhírkampányt indított a baloldal
Napi rutinná vált náluk az alternatív valóság építése.
Gyász
"Szerettem volna élni köztetek, de a sors másképp rendelkezett, Küzdöttem, de már nem lehetett, Szeretteim, Isten veletek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy a drága feleség, anya, nagymama, gyermek, rokon és barát SZABÓ ZOLTÁN ERNŐNÉ Kusztos Ibolya életének 58. évében, 2020. július 30-án elhunyt. Szeretett halottunk temetése 2020. augusztus 12-én. 14.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. A gyaszoló család.
"A szív sajog, a fájdalom nő, Nem hoz enyhülést a múló idő. Szomorú az út, mely sírodhoz vezet, Hol megpihenni tért jóságos szíved. Másképp lenne minden, ha velünk lennél. Tudjuk, hogy nem jössz, de olyan jó várni, Hazudni kell a szívnek, hogy ne tudjon fájni." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGYAR TIBOR méhész lajosmizsei lakos, 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 12-én 10.30 órakor lesz a lajosmizsei temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, s akit szeretünk, azt nem felejtjük el." Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GALAMB ISTVÁN nyugalmazott alezredes temetésén megjelentek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesanyánk TÖRTELI LÁSZLÓNÉ Bódog Mária Ilona kecskeméti lakos, 81 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2020. augusztus 10-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Elment egy lélek ma ismét a Földről kit szívünk többé el sosem feled..." Mély fájdalommal a szívünkben tudatjuk, hogy LUGOSI ZOLTÁN ISTVÁN 2020. július 30-án, életének 89. esztendejében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2020. augusztus 7-én, 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben a római katolikus vallás szertartása szerint helyezzük örök nyugalomra. A gyászmise augusztus 12-én, 18.00 órakor a kecskeméti Nagytemplomban lesz. A gyászoló család.
"A szív egyet dobbant, s megállt, távozásod sosem lesz emlék csupán. Bennünk örökké élsz egy életen át, s odafentről vigyázol reánk." Mély fájdalommal tudatjuk a rokonokkal, ismerősökkel, tanítványokkal, hogy id. KOCSIS SÁNDOR nyugalmazott hetényegyházi iskolaigazgató hetényegyházi lakos, 86. életévében 2020. július 31-én hirtelen elhunyt. Temetése 2020. augusztus 6-án, 10.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmukban osztoznak.
"Aki szeretteink szívében él, Az nem hal meg, csak távol van." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PUTYORA ISTVÁNNÉ Hegedűs Terézia Erzsébet kecskeméti lakos, életének 92. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 7-én, pénteken 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖRÖG ROLAND "Elek" kecskeméti lakos, 46 éves korában, 2020. július 24-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 7-én, pénteken 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Köszönjük neked, Uram, hogy Ő a miénk volt és az is marad mindörökre, mert nekünk Ő nem halt meg, csak távol van... Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. NEUWALD JENŐNÉ született LAZICS ANITA MÁRIA Örkény Város díszpolgára újságíró, festőművész elhunyt. Felejthetetlen halottunktól folyó év augusztus hó 07. hapján 15.00 órakor a dabasi Halász Móricz- kúriában (2373 Dabas, Kossuth Lajos út 7.) refomátus vallás szertartása szerint búcsúzunk. DRÁGA EMLÉKE SZÍVÜNKBEN ÉL! A gyászoló család.
"Nyugodj békében, jó anyánk a gyászos hant alatt, ne zavarja semmi meg síri nyugalmadat. Lelked pedig körítse nagy égi jutalom, vegyen az angyalokhoz az örök irgalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DABI ISTVÁNNÉ Kása Rózsa ballószögi lakos, 98. életévében elhunyt. Temetése 2020. augusztus 11-én, 10.30 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek. Hiába szállnak álmok, árnyak, évek. Ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." Fájó szívvel emlékezünk GEIGER JÁNOS halálának 10. évfordulójára. Szerető családja.
"Nem múlnak Ők el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KONFÁR MIHÁLY kecskeméti lakos, életének 77. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. augusztus 5-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál fehér rózsával róják le. A gyászoló család.
"Tudom, kinek hittem" (2Tim 1,12) Megtört szívvel tudatjuk, hogy FAZEKAS PIROSKA életének 81. évében elhunyt. Szerettei körében búcsút vettünk Tőle 2020. július 28-án a kecskeméti Köztemetőben. Szerettei.
Ma 15 éve dobbant utoljára a szíved... HERCZEG ISTVÁN 1947-2005 Mindenütt ott vagy, ahol valaha tudtalak, láttalak, szerettelek(...) Minden mindenütt veled ostromol, 15 éve mindig feljajdul a halk sikoly: a sok Mindenütt mindenütt Sehol! /Szabó Lőrinc-Mindenütt ott vagy/ Örökké szeretünk, örökké hiányzol ... feleséged, lányaid, unokáid.
"Lelked remélem békére talált. S Te már a mennyből vigyázol Ránk! Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk, Rád örökkön-örökké emlékezünk!" özv. MAJOR JÓZSEFNÉ Szabó Ilona halálának második évfordulójára. Szerető fiai, menyei, unokái, dédunokái.
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: Gyere haza." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSORBA BÉLA kerekegyházi lakos, 75 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 4-én, 9.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Egy könnycsepp az arcomon, Nehéz tőled búcsúznom..." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy szeretett édesanyánk SZEKÉR ISTVÁNNÉ Acsai Zsuzsanna volt máriahegyi lakos, 2020. július 29-én, életének 87. évében, csendesen elment égi családjához. Temetése 2020. augusztus 5-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PEREI GYULA kecskeméti lakos, 76 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. augusztus 3-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok templomában. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
„Meghalni egy pillanat műve, de értéket teremteni és maradandót alkotni csak kivételes emberek tudnak.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy CSIKAI GYULA ISTVÁN bronzkoszorús kutyakiképző mester 76 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 3-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Csendben állunk, emékezünk Nem halt Ő meg még mindig él -nekünk- Messze ment, hol el nem érhetjük, de örökké szeretjük, el nem feledjük!" Fájó szívvel emlékezünk drága fiunk, testvérem SAJTOS TAMÁS MIKLÓS halálának 10. évfordulójára. Szerető szülei, Testvére.
sajtótájékoztató / 10 órája
Ismertette elképzeléseit az izsáki polgármester-jelölt
Horváth Péter
programok / 10 órája
Megtartják az augusztus 20-i rendezvényeket Kalocsán
Gábor János
újabb nemzedék ismeri meg / 11 órája
Bekerül a legnépszerűbb focis videójáték legendái közé Puskás Ferenc
kosárlabda / 11 órája
Marad a Duna Aszfalt, Horti Bálinttal teljes a keret
Borbély Károly
eredet / 11 órája
Nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása
Félmillió magyar / 12 órája
Magyarországon minden 4. eladott Huawei mobil HMS-sel működik