Hirdetés

2022.11.29. 14:07

Milyen láncfűrészt válasszak?

A fűtési szezon beköszöntével egyre többen érzik a bőrükön, hogy mekkora összeget lehet megspórolni, ha legalább részben fával fűtenek. A fa azonban nem mindig a számunkra ideális méretben érkezik, és ilyenkor nekünk kell méretre vágnunk. Ebben segíthet nekünk egy megfelelő láncfűrész, ami emellett számos kerti munkában is segítségünkre lehet. Mi alapján válasszunk láncfűrészt?

Forrás: Freepik

A láncfűrész teljesítménye 

Kisebb vagy nagyobb teljesítményű láncfűrész lenne a megfelelő? A legfontosabb szempont az, hogy mennyit fogjuk használni, és milyen terhelésnek lesz kitéve majd a gép. Az általános használatra (kerítéslécek elvágása, gallyazás, vékonyabb fadarabok feldarabolása) szinte biztos elég egy kisebb vagy közepes teljesítményű masina, de ha sokat használjuk majd, és rendszeresen nagyobb darab keményfákat vágunk vele, akkor inkább egy erősebb motorfűrész mellett tegyük le a voksunkat.

Elektromos vagy benzines?

Az elektromos modellek általában kisebb teljesítményűek, és kerti- vagy hobbihasználatra szánja őket a gyártó. Cserébe csendesebbek, illetve kevesebb karbantartást igényelnek. Az elektromos láncfűrészek közé tartoznak az akkumulátoros láncfűrészek, amelyek előnye, hogy nincsen szükségünk hosszabbítóra, ami egy nagyobb kert esetén nagy segítség. Az akkumulátor kapacitásával azonban számolnunk kell, és kifejezetten hosszú használat esetén pedig csereakkumulátorra is szükségünk lehet.

A benzines gépek általában nagyobb teljesítményűek, és gyakori, intenzív használatra lettek tervezve – és ezt magasabb áruk is tükrözi. Erdei munkaterületen is gond nélkül használhatók. Hátrányuk, hogy hangosabbak, füstöt bocsátanak ki, és több karbantartást igényelnek.

Forrás: Freepik 

Méret és súly

A teljesítménnyel szorosan összefüggő szempontokról van szó. A kisebb súly (és a rövidebb vezetőlemez) könnyebb használhatóságot tesz lehetővé, így biztonságosabb a kezdők számára is. A komolyabb fadarabok átvágásához viszont nagyobb, nehezebb és hosszabb vezetőlemezzel ellátott modell kell, mert a kisebbek túlterhelés hatására elkophatnak, elhasználódhatnak.

A láncfűrész biztonságos használata

A láncfűrész nem gyerekjáték, a balesetek elkerülése érdekében van pár szabály, amit fontos betartani:

  • Olvassuk el a használati útmutatót, hogy tisztában legyünk a gyártó ajánlásaival, tanácsaival!
  • Viseljünk megfelelő védőfelszerelést: sisak, munkavédelmi szemüveg, hosszú ujjú ruházat, kesztyű, stabil, zárt cipő!
  • Használat előtt ellenőrizzük, hogy a gép megfelelő állapotban van-e, nem borítja-e gyanta vagy olaj! Ha igen, a munkavégzés előtt tisztítsuk meg!
  • Ügyeljünk rá, hogy gyermekektől és háziállatoktól távol végezzük a munkát!
  • Figyeljünk oda, hogy senki se állhasson a láncfűrésszel szemben, mert ha elszakad a lánc, a láncfűrész „kilövi” azt!

Láncfűrészt a szakértőktől Ha láncfűrész vagy egyéb szerszámok beszerzésén gondolkodsz, sok szeretettel ajánljuk a Zákány Szerszámház oldalát, ahol megbízható gyártók termékei közül válogathatsz, illetve kikérheted munkatársaink tanácsát, ha segítségre van szükséged.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában