Hirdetés

2022.05.17. 09:01

Itt a jó idő: megérkeztek a kerti munkák is

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Márciustól májusig: mikor mit ültetünk?

Még nincs késő néhány üde színfoltot varázsolni a kertbe, hiszen ez az időszak pont tökéletes a fűszernövények és zöldségek ültetésére.

A sárgarépa, a retek, a saláta vagy a borsó kezdő kertészeknek is jó választás, ugyanis ha a tavaszi időszakban ültetjük őket, akkor a nyári teraszos reggelikhez már a saját kertünk zöldségeit fogyaszthatjuk.

A petrezselyem és az oregánó remekül passzolnak az olasz konyha ízvilágába, a menta pedig a jó idő közeledtével elengedhetetlen kelléke a limonádénak. Az előbbi fűszernövények mellet a spárgát és a rebarbarát sem kell újra ültetnetek, így a következő évben is ugyanúgy élvezheted a terméseiket.

A málna és a szeder mindenki nagy kedvence, érdemes kora tavasszal ültetni, és a támrendszer használata mindenképp ajánlott.

Eszközök, amelyekre szükség lehet

Kapjátok elő a kerti szerszámokat, vagy ha idén vágtok bele először növény ültetésbe, akkor itt az ideje beszerezni egy párat!

Mégis milyen kertészeti eszközökre lehet szükségetek?

   • Ásó, kapa és ültetőkanál
   • Gereblye
   • Slag és öntözőkanna
   • Metszőolló
   • Ágvágó
   • Fűnyíró
   • Kesztyű és gumicsizma

Mire érdemes még odafigyelni?

Néhány tippet is megosztunk veletek, amelyek megkönnyítik a tavaszi kertészkedést.

Cikk-cakk minta

Ahelyett hogy egyenes vonalakban ültetnéd a magokat, célravezetőbb cikk-cakk mintázatot követni. A mintázatnak köszönhetően egyenletesebben éri őket a napsütés és a víz is arányosan oszlik el a növények között.

A társültetés

Ha elég nagy hellyel rendelkezel, készíts mixet a zöldségekből és dísznövényekből. Ezzel időt és energiát takarítasz meg és kihasználhatod a társültetés előnyeit is.

Őshonos vagy nem őshonos?

Járj utána annak is hogy mely növények őshonosak a környezetedben! Az őshonos növények általában kevesebb gondozást igényelnek mint nem őshonos társaik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában