agrárium

2019.02.21. 23:57

Segítő kéz az agráriumnak

A Takarék Csoporthoz tartozó Fókusz Takarék agrárhitelezési gyakorlatában 2018 év szeptembere óta jelentős változások történtek, melyek már rövid távon is pozitívan befolyásolják az agrárügyfelek kiszolgálását. Így a Takarék a térségben már jelenleg is meghatározó piaci pozíciója a jövőben tovább erősödik.

Forrás: shutterstock.com

– Milyen fontos sarokpontokat emelne ki az új megközelítésből? – kérdeztük dr. Kasler Györgyöt, a Takarék Agrár Igazgatóság területi képviselőjét.

– Tavaly hozták létre a Takarék Csoporton belül a Takarék Agrár Igazgatóságot, amelynek új vezetője Hollósi Dávid lett, aki egyébként 2018 évben a Portfolio Konferencián elnyerte az Év Agrárszakértője megtisztelő díjat. A módosítások célja egy hatékony, gyakorlatorientált, az agrárium valós viszonyait figyelembe vevő rendszer és eljárásmód kialakítása, amely révén öt éven belül a második legnagyobb szereplője lehet a Takarék Csoport az agrárhitelezési piacnak, és amely által tovább növeljük ügyfeleink elégedettségét.

– Milyen fontos elemei vannak a változásoknak?

– Átalakították és bővült a létszáma az Igazgatóság szervezetének. Kialakítottak egy termékfejlesztési, egy elemzési és egy értékesítési osztályt. Az egyes Takarékokhoz delegáltak egy agrárterületi képviselő kollégát, aki támogatja az agrárfinanszírozási munkát, segít bevezetni az új módszertant, agrárszakértői tevékenységet lát el és a meglévő ügyfelek elégedettségének megtartása mellett az egyik fő feladata a további ügyfélszerzés. Itt lépek én a képbe, ugyanis én kaptam a Fókusz Takarék területét 2018 év szeptemberében, amit nagy örömmel fogadtam el. A termékfejlesztési osztály elsődleges feladata a piacképes, az agráriumban felmerülő igényeknek adekvát termékstruktúra-kialakítása és annak folyamatos továbbfejlesztése. Az elemzési osztály új metodikát alakított ki az agrárügyfelek értékelésére, amely igazodik a mai adózási, támogatási és földbirtokviszonyokhoz.

Fotó: shutterstock.com

– Jelenleg mekkora a Takarék Csoport piaci részesedése az agráriumban?

– Az agrárium mindig is kiemelt terület volt a takarékokon belül. Jelenleg a top háromban szereplők között vagyunk, piaci részesedésünk 21–22% az agrárszektor egészében, 40% az egyéni gazdálkodók viszonylatában, ezen a területen így piacvezetők vagyunk. A 2017-ben elfogadott agrárstratégiánkban ötéves időtávban csoportszinten ötvenmilliárd forintos hitelállomány-növekményt céloztunk meg. Időarányosan teljesítve tavaly tízmilliárd forinttal növeltük a kihelyezett agrárhitelek összegét. Az ötéves terv végére szeretnénk a második legnagyobb szereplője lenni az agrárhitelezési piacnak. Itt szeretném kiemelni a Fókusz Takarék kiváló teljesítményét, amely harmincötmilliárdos vállalati hitelállományának mintegy 60%-ával, huszonegymilliárd forint hitelösszeggel járul hozzá a fenti célok megvalósításához.

– Véleménye szerint mik azok az egyedi jellemzők, amelyek megkülönböztetik Önöket a versenytársaktól az agrárügyfelek kezelése területén?

– Kialakítottuk az úgynevezett családi holding fogalmát, amelyen a ténylegesen együtt gazdálkodó entitásokat értjük, mint az őstermelők, családi gazdaság, társas vállalkozások. Ezeket beazonosítjuk, és mint egységet kezeljük. Az előbb említett holding egészére vonatkozóan ezután begyűjtjük a naturális gazdálkodási adatokat, például szántóterület nagyság, vetésszerkezet, állatlétszám, majd az Agrárgazdasági Kutató Intézet tízéves múltbeli adataival feltöltött rendszerünkkel becsüljük meg a holding eredménypotenciálját, hitelképességét. Fentiek kiegészülnek még a területi képviselő által elvégzett helyszíni látogatással, amely révén a szükséges szubjektív információkhoz is hozzájutunk a valós kép kialakításához. Ezen eljárásról elmondható, hogy igazodik az agrárium tényleges viszonyaihoz, tehát nem az adóoptimalizált számviteli nyilvántartások alapján kezeljük a gazdálkodókat.

dr. Kasler György

– Milyen finanszírozási termékekre hívná fel a gazdálkodók figyel­mét?

– Most kezdődik a fő szezonja a területalapú támogatások előfinanszírozásának, amely révén a normatív támogatások akár 90%-át is megelőlegezhetjük. Rendkívül népszerű az Agrár Széchenyi Kártya termékünk, amely egyrészt likviditásra, másrészt forgóeszköz-finanszírozásra is igénybe vehető, állami kamattámogatással. Szeretném kiemelni a Vidékfejlesztési Program támogatásaihoz kapcsolódó Komplex finanszírozási lehetőségünket is, amellyel mind az előleg lehívására, mind a támogatás előfinanszírozására, mind a beruházás finanszírozására nyújtunk megoldást. Ez év januárjában indult az NHP FIX hitelprogram, amelynek segítségével a beruházások hitelezésére – gépvásárlás, termőföldvásárlás, építési beruházások… – rendkívül kedvező, maximum évi 2,5%-os hiteldíjjal tudunk finanszírozást nyújtani, akár tízéves futamidőre.

– A fenti változások bevezetése hogyan halad a Fókusz Takarékban?

– A munkavégzést a Fókusz Takarék területén 2018 szeptemberében kezdtem meg. Igyekeztem megismerni a szervezetet, folyamatokat, kollégákat, szokásokat, különös tekintettel az agrárügyfelek kiszolgálására vonatkozóan. Kedvező fogadtatásról és tapasztalatokról tudok beszámolni. Felkészült, elhivatott kollégákkal, jól szervezett folyamatokkal, Takarék Csoport szinten kiemelkedő agrárügyfél- és agrárhitel-állománnyal találkoztam. A családi holdingok feltérképezése, látogatása megkezdődött és folyamatosan tart, jelenleg hetven helyszíni tárgyaláson vagyok túl. Tavaly novemberben nagy sikere volt egy agrárvacsorának, amelyen mintegy kétszáz gazdálkodónak mutattuk be az új stratégiánkat. Mind az ügyfelek, mind az ügyintézők visszajelzései alapján igény van a személyes helyszíni tárgyalásokra és a hasonló rendezvényekre. A munka végén megbízhatóbb képet kapunk majd egy adott gazdálkodás jövedelemtermelő képességéről és hitelképességéről.

– A sajtóban tavaly év végén megjelent, hogy a Takarék Csoport komoly változások elé néz a közel­jövőben.

– Ez így van. 2019 májusában alakul egy új kereskedelmi bank, Magyar Takarékbank néven, egy takarékszövetkezet, két zrt. és a Takarékbank vállalati állományának egyesülésével. 2019 őszén a maradék tizenegy takarékszövetkezet egyesül, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank (volt FHB) beolvad az előbb említett Magyar Takarékbankba. Így létrejön egy kereskedelmi bank és egy takarékszövetkezet, amelyek aztán 2020-ban egyesülve létrehoznak egy nagy univerzális kereskedelmi bankot, amely mérlegfőösszeg alapján a negyedik legnagyobb, fiókszám alapján pedig a legnagyobb lesz Magyarországon. Az integrációval biztosítani tudjuk a modernizációt és a hatékonyságot, megtartva természetesen a hagyományos takarékos értékeinket.

– Kérdés esetén hová fordulhatnak tájékoztatásért a gazdálkodók?

– Bizalommal keressék fel a Fókusz Takarék fiókjait, ahol nagy szeretettel és kiemelt figyelemmel várják őket vállalati kapcsolattartó kollégáink, akik részletes felvilágosítást nyújtanak a felmerülő kérdésekben. Ezen túlmenően én is szívesen állok rendelkezésre, akár személyesen, akár telefonon, akár e-mailen. Az elérhetőségemről a fiókokban tudnak információt kérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában