Lajosmizse

2018.02.14. 14:23

Vitáztak, de elfogadták a költségvetést Lajosmizsén

Idén a szokásosnál korábban, már február második hetében tárgyalta a város idei költségvetését a képviselő-testület.

Popovics Zsuzsanna 

– Szép és kiegyensúlyozott költségvetést sikerült összeállítani az idei évre, ami számos megvalósítandó feladattal is szolgál majd az önkormányzatnak – értékelte a büdzsé tervezetét Basky András, Lajosmizse polgármestere.

Hozzászólásában több gazdakörös képviselő kifogásolta, hogy a tervezett városi sportcsarnok várható kivitelezési költségei meghaladhatják majd az építkezésre szánt félmilliárd forintot. A projekt előkészítésére eddig 40 millió forintot költött a város, a beruházás költségeinek nagy részét Tao-támogatásokból fedeznék. A polgármester válaszában elmondta: a közbeszerzés lefolytatásáig nem lehet biztosat tudni arról, hogy mennyibe fog kerülni a sportcsarnok megépítése. Finanszírozási kétségek mindegyik korábbi pályázati projektnél, beruházásnál felmerültek, ez a dolog velejárója.

A költségvetés tárgyalása során elhangzott: idén 11 százalékkal nőnek a város működési bevételei a tavalyi évhez képest. A korábbinál több normatívát hívott le az önkormányzat a helyi bölcsőde, óvoda működtetésére, valamint a szociális ellátásra és étkeztetésre. Lajos­mizsén évek óta növekszik az iparűzési adóból befolyó bevétel, köszönhetően a gazdaság nagyfokú fellendülésének. Ezt a bevételt idén 450 millió forintra tervezték.

A képviselők végül hat igen szavazat és két tartózkodás mellett fogadták el a város idei évi költségvetését. Ennek bevételi főösszege 2,5 milliárd forint, aminél magasabb összegű büdzséje csak a csatornázási beruházás évében volt a városnak.

A költségvetés 11 millió forint általános tartalékot és 998 millió forint céltartalékot is tartalmaz. Felújításokra idén 110 millió forintot költ a település. Belterületi utak felújítására, építésére 62 millió forint jut, helyi civil szervezetek támogatására 20 millió forint. Idén átlagosan 65 fő közfoglalkoztatását tervezi az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!