Országos

2007.08.22. 18:20

Ezrek hagyhatják el az egyetemeket

A tandíj eltörlését kéri a kormánytól a felsőoktatásban tanulók legnagyobb érdekképviseleti szervezete. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) attól tart, hogy több ezren hagyhatják ott az intézmények padjait anyagi okokból. A tárca cáfolja a HÖOK állításait.

MTI

Miskolczi Norbert HÖOK-elnök az MTI-nek küldött szerdai közleményében azt írja: ősszel országszerte tandíjellenes  megmozdulásokat szerveznek tiltakozásul a "fejlesztési  részhozzájárulásként" bevezetett tandíj ellen.
    
Mint írják, több vidéki nagyvárosban, és Budapesten is rendezvényeket terveznek, melyeken arra hívják fel a társadalom figyelmét, hogy a tandíj bevezetése "hibás politikai döntés" volt.
    
"A HÖOK továbbra is elzárkózik a tandíj bármilyen formájától, és  követeli, hogy a jelenleg fejlesztési részhozzájárulás néven  bevezetett hallgatói adót törölje el a kormányzat!" - áll a  dokumentumban.
    
A hallgatói érdekképviselet szerint "hamis az a kormányzati  kommunikáció", amely szerint emelkednek a hallgatói juttatások, mert  új források bevonására nem került sor, csak az eddigi keretösszegek  átcsoportosítására.
    
"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint hamis a HÖOK azon állítása, amely szerint a fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével nem bővülnek a hallgatói juttatások, a tárca éppen  azért alakította át a hallgatói juttatások rendszerét, hogy az az  eddiginél igazságosabb elosztást tegyen lehetővé" - olvasható a  minisztérium közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.
     A tárca értékelése szerint a HÖOK is aktívan részt vett az új  rendszer kidolgozásában és jóváhagyásában, amely több pénzt juttat a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű és a jól tanuló diákoknak.
    
"A HÖOK elnöke, Miskolczi Norbert aláírta 2007. január 24-én a  hallgatói juttatások új rendszeréről szóló nyilatkozatot, amelyben az áll: aláírásukkal támogatják az Oktatási és Kulturális  Minisztérium előterjesztését a szociális biztonságot jelentő és a hallgatók teljesítményét elismerő, minőségi munkára ösztönző,  kiszámítható és átlátható hallgatói juttatási rendszerről" -  tartalmazza a közlemény.
    
A tárca hozzáteszi, hogy továbbra is széles körű konzultációkat  kíván folytatni a különböző szervezetekkel és arra kéri a HÖOK-ot,  hogy szakmai alapon, aktívan vegyen részt a minőségi felsőoktatás  megteremtésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!