Van bérlő a volt Libertére

Biztosnak tűnik, hogy lesz bérlője a volt Libertének, legalábbis három hónapra. A Bagatell Éttermet üzemeltető Chef-Mester Kft. ajánlatát minimális többséggel jobbnak találta a közgyűlés a Hírös Agóráénál.

Hraskó István

Az önkormányzat pályázatot hirdetett meg a Szabadság tér 2. alatti, két és fél éve üresen álló épület, a volt Liberté bérbeadására, de csak a június 1. és augusztus 31. közötti időszakra. Az időzítés nem véletlen: előbb labdarúgó Európa-bajnokság lesz (június 10. és július 10. között), majd olimpia (augusztus 5-21.), a sportesemények kivetítőn való követése, a közös szurkolás pedig sokakat becsábíthat egy vendéglátóhelyre.

A nyilvános, egyfordulós pályázatra – amelyben nem kötöttek ki minimális bérleti díjat – két ajánlat érkezett be. Egy a Hírös Agórától, azaz a művelődési központtól, egy pedig a Városháza szomszédságában a Bagatell Éttermet üzemeltető Chef-Mester Kft.-től. A felajánlott bérleti díj tekintetében sok különbség nem volt a két pályázat között. Az előterjesztés szerint az Agóra havi 200 ezer forintot + áfát kínált, míg a vendéglátós cég az étterem helyiségeinek bérlésére havi 100 ezret, míg a teraszra havi 150 ezret. Magyarázatként tudni kell, hogy a Hírös Agóra vásároztatási engedéllyel rendelkezik, így nem kellene a terasz miatt közterület-használati díjat fizetnie, míg a Chef-Mesternek igen.

A Hírös Agóra elképzelése az volt, hogy az épületen belül nem lenne vendéglátás, hanem itt a sporteseményekhez és a főtéri fesztiválok tematikájához kötődő, ingyenesen látogatható kiállításoknak adnának helyet, így például a kecskeméti sportolók olimpiai szereplését bemutató tárlatnak, vagy rodostói képzőművészek alkotásainak. A teraszra a vendéglátás mellé közönségtalálkozókat, stúdióbeszélgetéseket terveztek, 6x4 méteres kivetítővel.

A Chef Mester pályázata szerint az ingatlannak 300 négyzetméternyi részét hasznosítaná, étlapos melegkonyhás vendéglátással, míg a terasz szintén étteremként, és a egyben sörözőként működne. A hét négy napjára élőzenei programokat, jazz, ragtime esteket ígértek, a sportesemények követésére pedig kivetítőket, tévéket. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az ülésen azt is elmondta: ha a nyári vendéglátás eredményes lenne, a Chef-Mester gondolkodna az ingatlan hosszútávú kibérlésében is.

Az ellenzéki képviselők a Hírös Agóra ajánlatát vélték színvonalasabbnak és támogatandónak. Az előterjesztő dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester viszont – éppen a polgármester által elmondottak miatt – inkább a vendéglátós cég mellett foglalt állást. Végül az Agóra pályázata 13 igent kapott 8 tartózkodás mellett, a Chef-Mesteré pedig 14 igent, 2 nem és 6 tartózkodás mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!