Ellenőrzik a kampánypénz elköltését

A megye 86 egyéni képviselőjelöltje közül csak 24 szerezte meg a szavazatok több mint 2 százalékát. A többieknek vissza kell fizetniük a kampányukra költött pénzt. A számlákat viszont mindenkinél ellenőrzi a Magyar Államkincstár.

Hraskó István

A Bács-Kiskun megyében induló 86 egyéni országgyűlési képviselőjelölt közül – a még nem hivatalos eredmények alapján – csak az országgyűlésbe bejutott pártok helyi jelöltjei kapták meg az érvényes szavazatok minimum két százalékát. Az említett küszöbhöz a kis pártok kandidálói közül a legközelebb Kiskunhalas polgármestere, Gyovai István (KTI) járt, aki az 5-ös, halasi központú kerületben 703 szavazattal 1,84 százalékot szerzett. A legkevesebb esélye a parlamentbe kerülésre a 4-es, félegyházi kerületben induló MACSEP-es Kolompár Attilának volt, aki 9 (!) vokssal és 0,02 százalékos eredménnyel zárt (a jelöléshez legalább 500 érvényes ajánlás kellett).

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fehérné dr. Holozsai Nóra
[/caption]

A 2 százalékos küszöb abból a szempontból fontos, hogy ha az egyéni képviselőjelölt ezt nem érte el, akkor a kampányra kapott 1 millió forintos támogatásból a felhasznált részt vissza kell fizetnie. Ha pedig a pártja, jelölőszervezete javára lemondott az egymillió forintról, akkor a pártnak kell az elköltött pénznek a jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelt összegét visszautalnia a Magyar Államkincstárnak (MÁK). Az egymillió forintot egyébként a jelöltek egy, a MÁK által kibocsátott kártyára kapták.

Fehérné dr. Holozsai Nóra, a MÁK megyei igazgatója elmondta: Bács-Kiskunban megyében a 86 jelöltből 28-an lemondtak pártjuk javára a támogatásról, 17-en pedig egyáltalán nem kötöttek megállapodást a MÁK-kal, tehát ők sem egyéni, sem pártszinten nem költöttek kampányukra. Az államkincstár megyei igazgatóságával 41-en szerződtek, ők azok, akik nem adták tovább pártjuknak az 1 millió forintot. Közülük 16-an érték el a küszöböt, és majdnem teljesen igénybe is vették a támogatást. 22 képviselőjelölt részben vagy egészben szintén hozzányúlt a pénzhez, de nekik – mivel 2 százalék alatt maradtak – az elköltött összeget vissza kell fizetniük. Ez a 38 jelölt összesen 35,2 millió forintért kampányolt. Végül a 41-ből három további kandidáló szintén nem élt a törvényileg biztosított kerettel.

Viszont akár küszöb fölé került egy jelölt, akár nem, a választási eredmények (egyéni: április 12., listás: április 25.) jogerőssé válása után 15 napon belül el kell számolniuk az 1 millió forintos támogatással a MÁK-nak (ha lemondott pártja javára, akkor a pártjáé a feladat). Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke lapunknak elmondta: a pénzt a kampánytevékenység finanszírozására, a választói magatartás befolyásolására alkalmas eszközökre, valamint a 4/2013-as kormányrendeletben felsorolt dologi kiadásokra lehetett felhasználni. Azaz lehetett szórólapot, plakátot vásárolni, terembérletet fizetni, autópálya-matricára, üzemanyagra költeni, telefont feltölteni, de például nem lehetett belőle ruhát, autót, élelmiszert, laptopot, telefont venni. Az államkincstár munkatársainak 20 nap áll majd rendelkezésére a bizonylatok ellenőrzésére.


A NAV adó módjára hajtja be a követelést

Azt a képviselőjelöltet vagy jelölőszervezetet, aki vagy amely nem a jogszabályoknak megfelelően, vagy nem határidőre számolt el, ugyancsak visszafizetési kötelezettség terheli majd, és a felhasznált összeg kétszeresét kell visszautalnia. A visszafizetésről szóló határozat kézhez vételétől számított 30 napon belül fellebbezhet az érintett, ha ezzel nem él, akkor 15 napon belül kell rendeznie tartozását. Ezt a Magyar Államkincstár szigorúan ellenőrizni fogja, és végső esetben a tartozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak adják át, amely adó módjára hajtja majd be a követeléseket.

Fehérné dr. Holozsai Nóra -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!