Ország-világ

2020.08.17. 15:23

Hazatért Bejrútból a magyar orvoscsoport

Diplomáciailag és szakmailag is sikeres volt az akció a magyar alakulat vezetője szerint.

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) augusztus 7-én utazott Bejrútba, hogy segítsen a robbanással érintett területeken. A négy fős alakulat egy hetet töltött Libanon fővárosában – számol be a haon.hu.

Három orvos, illetve egy mérnök alkotta a mentőcsoportunkat, minden nap más-más kórházban dolgoztunk. A fővárosban a mentés ideje alatt folyamatosak voltak a tüntetések, mindez azonban nem akadályozta a sérültek ellátását, hiszen a tiltakozások nem a kórházaknál, hanem a város főterén, illetve a kormányzati épületeknél voltak. A tömeg a szállásunkra való eljutást nehezítette esténként, a munkánkat nem hátráltatta – mondta el a Naplónak dr. Késmárky András, az alakulat vezetője.

Hozzátette: a magyar orvoscsoport a legsúlyosabb eseteket látta el Bejrútban, sürgősségi és aneszteziológiai feladatokat végzett.

Rendkívüli helyzet mindig adódik, így ez a robbanással sújtott területen végzett munkánk során is akadt. Azt gondolom, hogy ezeket teljesen jól koordináltuk, így mind diplomáciailag, mind pedig szakmailag sikeresnek mondhatom a mentőcsoport bejrúti akcióját – tette hozzá.

A robbanással sújtott helyszínre mintegy 250 kilónyi adományt vittünk, amit szét is osztottunk különböző állami, katonai, valamint magánkórházakban. Egyebek mellett gyógyszereket, antibiotikumot, fájdalomcsillapítót, sürgősségi és aneszteziológiai készítményeket, infúziókat, speciális eszközöket, tűt, fecskendőket, műanyag gipszet, sebészeti csomagokat, illetve mintegy kétszáz koronavírus-gyorstesztet vittünk Bejrútba – részletezte Dr. Késmárky András.

A koronavírus-veszélyhelyzet miatt nagyon fontos volt, hogy felkészülten indulhasson útnak a DEKOM csapata, ezért minden olyan védőfelszerelést vittek magunkkal, ami szükséges a legmagasabb szintű fertőzött területen végzett betegellátáshoz. Gyorstesztekkel folyamatosan ellenőrizhették egészségügyi állapotukat, valamint a hazatéréskor is végeztek szűrést. Minden teszt negatív eredményt mutatott – ismertette a haon.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában