Természeti katasztrófa

2024.01.03. 08:07

Nőtt a Japánban pusztító földrengés halálos áldozatainak száma – frissített

Már legkevesebb 73 halálos áldozata van Japánban a Noto-félszigetet hétfőn megrázó, 7,6 erősségű földrengésnek. Továbbra is folyik a kutatás az esetleges túlélők után, de a zord téli időjárás nehezíti a mentést.

MW

Túlélők után kutatnak Wajima városában 2024. január 3-án

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP

Fotó: Kunihiko Miura

A jelentések szerint még sokan lehetnek az összedőlt házak romjai alatt, és a mentőcsapatok versenyt futnak az idővel, ezért a mentésben dolgozó katonák számát ezerről kétezerre növelték.  Szerdán is folytatódott a kutatás a túlélők után, de a zord téli időjárás nehezíti a mentést.

Isikava prefektúrában, ahol a természeti katasztrófa a legnagyobb pusztítást végezte, több ház összeomlott, heves esőzésre és lehetséges földcsuszamlásokra figyelmeztettek, valamint a hőmérséklet is fagypont alá süllyedt – közölte az NHK közszolgálati műsorszolgáltató.

Mentõalakulatok tagjai túlélõk után kutatnak a romok között az Isikava prefektúrában lévõ Monzen városban 2024. január 3-án
Fotó: Franck Robichon / Forrás: MTI/EPA

A rengés középpontja az Isikava prefektúrában lévő Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben. A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal szökőár érte el Vadzsima kikötőjét. Az elmúlt két nap alatt több mint száz utórengés történt a térségben.

A japán hatóságok által közölt, legfrissebb szerdai adatok szerint már legkevesebb 73 a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Kisida Fumio japán kormányfő szerdán elmondta, hogy a jelentések szerint még sokan lehetnek az összedőlt házak romjai alatt, és a mentőcsapatok versenyt futnak az idővel, ezért a mentésben dolgozó katonák számát ezerről kétezerre növelték. Szakértők szerint a katasztrófát követő három nap elteltével a túlélési esélyek jelentősen csökkennek.

A földrengés sújtotta régiókban a segélyezésen dolgozók vizet, takarókat, élelmet és egyéb ellátmányt osztanak a rászorulóknak. A Noto-félsziget számos települése nehezen közelíthető meg, egyes helyeken a víz-, az energia- és a mobilszolgáltatás sem állt még helyre.

Isikava prefektúrában, ahol a természeti katasztrófa a legnagyobb pusztítást végezte, heves esőzésre és lehetséges földcsuszamlásokra figyelmeztettek, és a hőmérséklet is fagypont alá csökkent.

Az isikavai hatóságok közlése szerint a földrengés halálos áldozatai közül 29-en Vadzsimában, 22-en pedig Szuzuban haltak meg. Vadzsimában további két halálesetet még nem erősítettek meg a hatóságok. A szomszédos prefektúrákban több tucatnyian súlyos sérüléseket szenvedtek.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök együttérzését fejezte ki a természeti katasztrófa japán áldozataival. "Minden támogatást megadunk, és felajánlottunk, amit japán barátaink kérnek" - hangsúlyozta.

Korábban Joe Biden amerikai elnök és a világ más vezetői is felajánlották segítségüket Tokiónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában