Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.26. 07:19

A Hamász a tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli fogságból szabadult palesztinok ünneplik a hazatérésüket a ciszjordániai al-Bireh városban 2023. november 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Nászer Nászer

A Hamász a tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni

A Hamász a Gázai övezetben meghirdetett négynapos humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni - közölte a radikális iszlamista palesztin mozgalom a Telegram-oldalán vasárnap.

A Hamász a tűzszünet meghosszabbítására törekszik a négynapos határidőn túl, s ehhez erőfeszítéseket tesz a szabadon engedendő túszok számával; összhangban a humanitárius fegyvernyugvásról szóló megállapodással

– ismertették.

A szervezet célja, hogy a túszokért cserébe még több palesztin fogoly elengedését tudják elérni izraeli börtönökből.

Korábban a Lebanon 24 portál adta hírül a dohai  közvetítőtárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva, hogy a Hamász hajlandó lenne 2-4 nappal meghosszabbítani a tűzszünetet.

Izraeli fogságból szabadult palesztinok ünneplik a hazatérésüket a ciszjordániai al-Bireh városban 2023. november 26-án
Fotó: Nászer Nászer / Forrás: MTI/AP

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében leszögezte, hogy Izrael teljes erővel folytatni fogja hadműveletét a Hamász ellen a Gázai övezetben az ideiglenes tűzszünet lejárta után. Mindazonáltal közölte, hogy üdvözölné a fegyvernyugvás meghosszabbítását, amennyiben az minden egyes nap után további tíz túsz szabadon engedését eredményezné, ahogy azt a katari közvetítéssel létrejött megállapodás is tartalmazza.

A  legfiatalabb amerikai túszt is szabadon engedte a Hamász

Egy amerikai-izraeli kettős állampolgárságú 4 éves kislány is van a radikális iszlamista Hamász által vasárnap szabadon engedett túszok között – erősítette meg Joe Biden, kommentálva az első amerikai kiszabadulását.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy adminisztrációja szeretné elérni a pénteken kezdődött tűszünet meghosszabbítását az eredetileg tervezett négy napon túl annak érdekében, hogy további túszok nyerhessék vissza szabadságukat, valamint a létszükségleti segélyek eljuthassanak a Gázai övezetben élő palesztin lakossághoz.

Felhívta a figyelmet: a

z Izrael és a Hamász között pénteken életbe lépett fegyvernyugvásról szóló megállapodást úgy dolgozták ki, hogy az meghosszabbítható az elért eredményekre alapozva.

A tűzszünet során kiszabadult kislány, Abigail Edan néhány napja, fogságban töltötte be 4. életévét, szüleit október 7-én a Hamász fegyveresei megölték. Ő volt a legfiatalabb amerikai a több mint másfél hónapja elhurcoltak között. Az amerikai külügyminisztérium összesítése szerint 9 amerikai állampolgár és egy állandó tartózkodási engedéllyel, úgynevezett zöldkártyával rendelkező ember került a Hamász fogságába az Izrael déli része ellen végrehajtott összehangolt támadás során.

Az elnök vasárnap jelezte: még aznap telefonos egyeztetést tervez Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, részben a tűzszüneti megállapodásban foglaltak maradéktalan teljesítéséről, részben annak meghosszabbításáról.

Tízezrek tüntettek Londonban az antiszemitizmus ellen

A demonstráció főszervezője, a Campaign Against Antisemitism (CAA) nevű civil szervezet vasárnap este közölte, hogy becslése szerint 60 ezren vettek részt a megmozduláson.

Több más közéleti személyiséggel együtt jelen volt Sir Ephraim Mirvis, a 300 ezres lélekszámúra becsült brit zsidó közösség országos főrabbija, valamint Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök.

Johnson újságíróknak a tüntetés után úgy fogalmazott: 

rendkívül sajnálatos, hogy a demonstrációra egyáltalán szükség volt, de „az antiszemitizmus spórái jelenleg is tenyésznek korhadt padlódeszkák alatt, ahonnan időről időre előjönnek és fertőznek”.

A Hamász támadása óta a vasárnapi tüntetés volt az első olyan megmozdulás, amelyet az antiszemitizmus elleni tiltakozásul tartottak Londonban.

Az antiszemitizmus elleni tiltakozásul 2023. november 26-án tüntetésen vesznek részt a táblákat tartó tüntetők London központjában
Fotó: JUSTIN TALLIS / Forrás: AFP

A CAA a tüntetéssel egy időben nyilvánosságra hozta legfrissebb, 3744 ember bevonásával készült felmérésének eredményét, amely szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport Izrael ellen október 7-én elkövetett támadása óta 

a brit zsidók csaknem kétharmada tapasztalt személyesen ellene irányuló antiszemita incidenseket, vagy tanúja volt ilyen indíttatású támadásoknak.

A válaszadók fele mondta azt, hogy fontolóra vette a kivándorlást Nagy-Britanniából az antiszemitizmus erősödése miatt.

A brit zsidó közösség védelmére alakult civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) ugyancsak friss összesítésében közölte, hogy a Hamász október 7-i támadása és november 22. között 1563 antiszemita indíttatású incidensről szerzett tudomást.

A CST szerint ez 546 százalékos emelkedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. A szervezet hangsúlyozza: 

még nem volt példa másfél hónap leforgása alatt ilyen nagyszámú antiszemita támadásra Nagy-Britanniában azóta, hogy az erről szóló adatok rendszeres gyűjtése 1984-ben elkezdődött.

A Hamász átadta a túszok harmadik csoportját

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vasárnap – jelentette az egyiptomi al-Kahira TV.

Izrael, 2023. november 26. Az izraeli hadsereg által közzétett felvételen a Hamász fogságából szabadult izraeli Emily Hand az apja karjában egy meg nem nevezett izraeli helyszínen 2023. november 26-án, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között létrejött négynapos tűzszünet harmadik napján
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Izraeli hadsereg

A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és három külföldi szabadult ki.

Izraeli légicsapás érte Damaszkusz repülőterét (videó)

Izraeli légicsapás érte Damaszkusz nemzetközi repülőterének futópályáit – közölte vasárnap Sam FM szíriai állami rádió.

A rádió korábbi tájékoztatása szerint robbanások zaját lehetett hallani Mezze és Muadamíja elővárosi kerületekből.

A jelentést a nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és az al-Vatan című kormányközeli szíriai lap is megerősítette.

A menetrendszerinti járatokat át kellett irányítani Aleppóba és Latakiába. A keletkezett károk mértékéről egyelőre nincsenek információk.

Az OSDH megjegyezte, hogy az izraeli bombázást azt követően hajtották végre, hogy a damaszkuszi repülőteret alig 30 órája helyezték ismét üzembe.

Az al-Vatan katonai forrásokra hivatkozva felidézte, hogy november 17-én a Golán-fennsík izraeli ellenőrzés alatt álló részéről rakétákkal mértek csapást a szíriai főváros déli részeiben található katonai létesítményekre anyagi károkat okozva. A lap hozzátette, hogy október 22-én az izraeli légierő rakétatámadást mért Damaszkusz és Aleppo repülőtereinek le- és felszállópályáira használhatatlanná téve őket. A bombázás során két repülőtéri dolgozó vesztette életét.

Fegyveresek elfoglaltak egy izraeli tulajdonban lévő tartályhajót Jemen partjainál

Fegyveresek elfoglaltak egy izraeli cégcsoport tulajdonában álló tartályhajót a jemeni Áden kikötővárosának térségében vasárnap – közölték amerikai hatóságok és egy biztonsági cég.

Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég tudomása szerint a Zodiac Maritime vállalat üzemeltette
Central Park nevű tankert érte támadás az Ádeni-öbölben.

A Zodiac feltételezett kalóztámadásról beszélt, mondván: számukra a legfontosabb a 22 fős legénység biztonsága. A közlés szerint a foszforsavat szállító hajónak török a kapitánya, a legénységben pedig orosz, vietnami, bolgár, indiai, georgiai és Fülöp-szigeteki állampolgárok is vannak.

Bár eddig egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, az utóbbi napokban legalább két hasonló eset történt, amelyek kapcsolatba hozhatók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal.

Mindazonáltal Ádent és térségét Jemen nemzetközileg elismert kormánya ellenőrzi szövetségese, a szaúdi vezetésű arab koalíció segítségével. A térség viszonylag messze van a húszi síita lázadók uralta régiótól. Az Irán támogatását élvező felkelők az Izrael ellen október 7-én végrehajtott terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen, illetve november 19-én megerősítették, hogy elfoglalták a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén, pénteken pedig feltételezett iráni dróntámadás érte a szintén izraeli tulajdonban lévő Symi teherhajót az Indiai óceánon.

Friss felvétel a Hamász fogságából szabadult magyar nőről

Az X-en közzétették az első fotót az éjszaka szabadult izraeli túszokról. A fotón a 18 éves Noga Weissz, egy magyar–izraeli lány látható a szintén most elengedett édesanyjával. A fotón láthatóan feldúltak, de mindketten jó állapotban vannak.


Lélektani terrornak használja az izraeli túszok elengedését a Hamász

Pénteken és szombaton 26 izraeli nő és gyermek térhetett haza a pokolból. Azonban megpróbáltatásaiknak még nincs vége: sokuk csak most tudta meg, hogy megölték rokonait, vagy hogy őt ugyan elengedték, de szeretteit még mindig fogva tartják Gázában – írja a Mandiner.

A Hamász több propaganda videót is nyilvánosságra hozott, amelyeken az látható, ahogy átadják az izraelieket a Vöröskereszt munkatársainak.

A terroristák igyekeznek minél inkább meggyötörni az izraeli társadalmat.

Például a 77 éves Hannah Katzirt a palesztin Iszlám Dzsihád halottnak nyilvánította november elején, és csak pénteken derült ki: Hannah él, és része az első csoportnak, akit elengednek. Azonban az idős hölgy számára a szabadulás egyben azt is jelentette, hogy megtudta: férjét megölték október 7-én, felnőtt fiát pedig továbbra is fogva tartják Gázában. 

A Hamász gyerekkatonákat képez ki a gyilkolásra

Az Izraeli Védelmi Erők saját YouTube-csatornáján osztott meg egy videót „egyenesen a Hamász közösségi médiájából”, amelyen az látható, hogy

a terrorszervezet által létesített táborokban fiatal gyerekeket képeznek ki a harcra.

A 2:12-2:32 közötti részben gyerekeket láthatunk, akik egy videojátékban lövöldöznek az IDF katonáira, majd 5:53-tól a végéig egy Hamász-kiképzőtábor toborzóvideója látható teljes terjedelmében, amely a következő képernyőn megjelenő szöveggel zárul: 

Egy generáció felkészítése a felszabadításra.

A Hamász négy magas rangú vezetője meghalt az izraeli támadásokban

Az izraeli offenzíva során megölték a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet négy parancsnokát, köztük a Gáza északi részéért felelős parancsnokot – jelentette be a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok. 

A Telegramon közzétett tájékoztatásban nem tértek ki arra, Ahmed al-Gandúr - másnéven Abú Anász -, Ajmán Szijám, a rakéták kilövéséért felelős egységek vezetője és két társuk mikor vesztették életüket.

Az izraeli hadsereg Gandúrt és Szijámot is megemlítette a november 16-án kiadott közleményben, melyben egy, a Hamász vezetőit rejtő alagútrendszer elleni támadásról számoltak be, azt vetve az iszlamisták szemére, hogy eltitkolta a két parancsnok halálát.

Több palesztin fegyveres életét vesztette az izraeli hadsereg éjjeli razziáin Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg honlapja szerint öt, palesztin források szerint hét palesztin vesztette életét a hadsereg éjszakai razziáin Ciszjordániában. 

A terrorellenes rajtaütés során a dzsenini menekülttáborban tűzharc tört ki az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, melyben öt palesztint megöltek, többeket megsebesítettek, és letartóztattak huszonegy körözött személyt, jelentette hadsereg.

Az akcióban az utak alatt és mellett elhelyezett pokolgépeket semlegesítettek az izraeli tűzszerészek. A kiterjedt házkutatásokban fegyvereket, sok lőszert, katonai felszereléseket találtak, és felszámoltak két, izraeli csapatmozgásokat megfigyelő központot.

Az izraeli erők egy légi eszköz segítségével megtámadtak egy őket veszélyeztető fegyveres terrorista osztagot. Letartóztattak, és átadtak a biztonsági erőknek számos olyan terroristát, akiket a légicsapás megsebesített.

Az izraeliek a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információi alapján elfogta a rejtekhelyén bujkáló, a Hamász terrorszervezettel kapcsolatban álló Oszama Issza Muhammad Bni Pedelt, akit az augusztusi huvarai lövöldözéssel gyanúsítanak, melyben megöltek egy izraelit.

Emellett az izraeli csapatok felkutattak és megsemmisítettek egy robbanóanyag-laboratóriumot, majd hírszerzési információk alapján üldözőbe vettek egy, a dzsenini menekülttábort elhagyó járművet. Az izraeliek elfogták az autót és a benne tartózkodó három körözött terroristát.

Éjjel összesen huszonkilenc körözött palesztint fogtak el Ciszjordániában, közülük huszonegyet a dzsenini menekülttáborban folytatott kiterjedt terrorellenes hadműveletben. A háború október 7-i kezdete óta eddig mintegy kétezer körözött palesztint tartóztattak el Ciszjordániában, közülük mintegy ezeregyszázan a Hamászhoz tartoznak.

Szijjártó Péter: a szabadon bocsátott túszok között van egy magyar állampolgársággal rendelkező hölgy

Immáron meg tudjuk erősíteni a jó hírt, miszerint az Izrael és a Hamász megállapodása alapján, a mai napon szabadon bocsátott túszok között van egy magyar állampolgársággal rendelkező hölgy, aki már Izraelben tartózkodik és biztonságban van – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Izrael szombat éjjel szabadon engedett újabb 39 palesztin foglyot a Gázai övezetben elrabolt és túszként őrzött izraeli nők és gyermekek hazatérése fejében – jelentette a helyi média. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezettel megkötött egyezség részeként Izrael az újabb palesztin foglyokat Damon, Megiddo és Ofer börtönből engedte szabadon a szombat éjjel hazaengedett tizenhárom izraeliért cserébe. A Hamász közlése szerint hat nő és 33 fiatal, 19 év alatti férfi volt köztük, ugyanis csak nők és gyermekek szabadon engedéséről született katari, amerikai és egyiptomi közvetítéssel humanitárius egyezmény Izrael és a Hamász között.

A nem köztörvényes, hanem biztonsági vétségekért, például izraeliek megkéseléséért elfogott és elítélt, vagy még az ítélet előtt álló palesztin foglyok hazatértek a Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában élő családjaikhoz.

Izrael a Hamász október 7-i terrortámadásában elrabolt túszokért cserébe csak olyan biztonsági foglyokat helyez szabadlábra, akiknek nem tapad vér a kezéhez, vagyis nem felelősek izraeliek haláláért. Ez azt jelenti, hogy ha késelésért is fogták el őket, áldozatuk nem vesztette életét. Minden izraeli túszért három palesztint engednek el a börtönökből. 

A palesztinok szabadon bocsátása után Izrael megkapta azoknak az izraeli nőknek és gyermekeknek a névsorát, akiket a Hamász vasárnap kész elengedni a négy nap alatt 50 túszról született megállapodásnak megfelelően.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy a névsor kézhez vétele után értesítik a túszok családtagjait, azokat is, akiknek szerettei hazatérhetnek és azokat is, akiknek tovább kell várakozniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában