Közös érdekek

2023.06.26. 15:59

Védelmi együttműködési megállapodást kötött Magyarország és a Nigeri Köztársaság

Az együttműködés három fontos területe a fejlesztés, a gazdaság és a biztonság, közös céljaikat pedig egy együttműködési megállapodás keretében is lefektették - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

MW

Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Védelmi együttműködési megállapodásról szóló szándéknyilatkozatot írt alá a magyar honvédelmi miniszter és a nigeri védelmi miniszter hétfőn Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, az együttműködés három fontos területe a fejlesztés, a gazdaság és a biztonság, közös céljaikat pedig egy együttműködési megállapodás keretében is lefektették, amely megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy egy aktív és jól működő, Magyarország és egész Európa stabilitását szem előtt tartó együttműködésre léphessen Magyarország és Niger.

Magyarország keresi a lehetőségeket, hogy ezen a három területen egyenrangú partnerség keretében együttműködhessen a Száhel-régió egyik legfontosabb országával - hangoztatta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a megbeszélés során részletesen áttekintették a Száhel-térség biztonsági helyzetét a terrorizmus és a migráció vonatkozásában, Magyarország pedig nagyra értékeli a Nigeri Köztársaság stabilitás és béke iránti elkötelezettségét és ezt a régió biztonsága zálogaként tekinti.

A Száhel-övezet "Európa déli kapuja", Magyarország szerint pedig a problémákat ott kell kezelni, ahol keletkeznek, ezért Magyarország stratégiai jelentőséget tulajdonít annak a kapcsolatnak, amely Nigerhez köti - fogalmazott a miniszter, utalva az illegális bevándorlás problémájára.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy 2024. második félévében az Európai Unió elnökségét Magyarország veszi át, és biztosította arról is, hogy az uniós programokon belül a Száhel-övezet biztonsága kiemelt jelentőségű lesz.

Alkassoum Indattou nigeri védelmi miniszter kiemelte, a tárgyalások egy szilárd és tartós együttműködés alapjait teremtették meg, a most aláírt megállapodás pedig olyan kiindulópont a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésben, amelyet további lépések követnek majd, mivel mindkét országban fennáll az akarat a biztonság és stabilitás megőrzésére, különös tekintettel a terrorizmus terjedésére.

A megállapodás nem csak a katonai együttműködést - képzés, felszerelés, infrastruktúra - alapozza meg, hanem a katonai kapacitások megerősítését is - ismertette a nyugat-afrikai ország minisztere.

Az egyezmény új lehetőséget teremt a két ország számára, hogy előmozdítsák a békét és a biztonságot a régióikban, valamint hogy jobban megfeleljenek azoknak a komplex kihívásoknak, amelyeket leküzdve megteremthetik állampolgáraik biztonságos jövőjét - fogalmazott Alkassoum Indattou.

A miniszter közölte, látogatása során megismerte Magyarország védelmi politikáját és meggyőződött arról, milyen magas szintű a védelmi ipara és politikája.

Niger tanulni szeretne Magyarország tapasztalatából a védelempolitika terén és szeretné megosztani a saját tapasztalatait is a terrorizmus elleni küzdelemről a Száhel-térségben - hangsúlyozta Alkassoum Indattou.

A miniszter rámutatott, Niger - Magyarországhoz hasonlóan - számos biztonsági veszélynek van kitéve, ezért a két ország egymás stratégiai partnere lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában