Baleset

2023.06.22. 16:27

Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban

Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban − közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

MW

Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én

Forrás: MTI/HINA

Fotó: Mario Strmotic

A tájékoztatás szerint csütörtök délután, a helikopter roncsai alatt megtalálták a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is.

A Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszíne 2023. június 21-én
Fotó: Mario Strmotic / Forrás: MTI/HINA

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsokat, az összes fellelhető darabot összegyűjtik, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait - a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan - Splitbe viszik.

A HM beszámolt arról is, hogy a horvátországi helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről, „legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal”.

A közlemény szerint Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér.

Elmondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen nehezíti. A teljes körű vizsgálat ezért várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe − tette hozzá.

A vezérkari főnök - a HM közleménye szerint - hangsúlyozta: 

éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát-magyar szakértői bizottság fogja megállapítani.

A HM úgy folytatta: Böröndi Gábor altábornagy beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat (MH Kiss József 86. Helikopterdandár) minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség köszönetet mond a horvát hadseregnek, valamint a társszervezeteknek a kutatás-mentés és a vizsgálat, valamint a támogatás terén nyújtott együttműködő segítségéért

− zárták közleményüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában