Tanulságos példa

2023.02.11. 09:44

Érkezik a 13. havi nyugdíj: a miniszterelnök levélben keresi meg a nyugdíjasokat

Amíg a baloldali válságkezelés egyet jelentett a nyugdíjasokat sem kímélő elvonásokkal, addig a jelenlegi kormány az orosz–ukrán háború és az elrontott brüsszeli szankciók miatt elszabadult energiaárak, valamint a szankciós infláció ellenére sem él a lakosságot érintő megszorításokkal.

Postás megérkezik egy nő lakásához a főváros XIII. kerületében, ahol dupla nyugdíjat kézbesít 2023. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A napokban kapják kézhez az érintettek a dupla nyugdíjat, 

a bankszámlákra pénteken már megérkezett az utalás. 

A februári juttatás mellett ugyanis megérkezik a 13. havi is. Amikor az Orbán-kormány tavaly teljes egészében visszavezette a plusz egyhavi nyugdíjat, akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel eltörli a Gyurcsány–Bajnai-korszak szomorú örökségét – emlékeztet az Origo.

A 13. havi juttatás megszüntetéséről 2009-ben született döntés, 

a javaslatot még Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt nyújtották be, majd Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt szavazták meg.

A sarcot megszavazók közül többen ma is az Országgyűlés tagjai: Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Varju László mind a 13. havi nyugdíj elvételére szavaztak, és most is erre készülnek – írja az Origo.

Az ország gazdasági teljesítményét a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány állította helyre, így vált végül elérhetővé a nyugdíjprémium. Ráadásul úgy, hogy döntés született a 13. havi juttatás visszaépítéséről is. Utóbbit annak ellenére is kifizetik az idén, hogy időközben kitört az orosz–ukrán háború, és a brüsszeli szankciók tovább mélyítették az energiaválságot. Ebből is látszik:

amíg a balliberális hatalomgyakorlás idején a válságkezelés egyet jelentett a nyugdíjasokat sem kímélő elvonásokkal, addig az Orbán-kormány krízis időszakában sem él a lakosságot érintő megszorításokkal.

A miniszterelnök levélben keresi meg a nyugdíjasokat

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök levélben keres meg minden magyar nyugdíjast, és tájékoztatja őket arról, hogy februárban dupla nyugdíj érkezik - közölte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott szombaton az MTI-vel.

A politikus telefonon adott nyilatkozatában elmondta: ebben a hónapban a 15 százalékkal megemelt nyugdíj és a 13. havi nyugdíj szintén megemelt összegben jut el az idősekhez.

Azt mondta, a 13.havi nyugdíjat "a baloldal elvette idős honfitársainktól, az Orbán Viktor vezette polgári kormány visszaadja nekik".

Mindezek az intézkedések azt mutatják, hogy a magyar nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára, az elmúlt időszakban ötször került sor nyugdíjprémium kifizetésére, míg a baloldal idején egyszer sem 

- jegyezte meg.

Hozzátette: 2010 óta 92 százalékkal emelkedett a nyugdíj; az átlagnyugdíj 2010-ben 97 ezer forint volt, mostanra több mint 208 ezer forint lett.

Az eredi cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában