Ország-világ

2021.03.09. 11:29

Rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet az országban (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatója.

Megkezdődik a rendőrök és katonák oltása

Csütörtöktől vasárnapig történik zajlik majd a múlt hétről elhalasztott AstraZeneca-oltások beadása, még ma üzenetet kapnak az érintettek – mondta Müller Cecília. A védekezés stabilitása érdekében megkezdődik a rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is.

Több mint 100 ezer AstraZeneca-védőoltás

Müller Cecília elmondta, hogy a következő időszakban több párhuzamos szinten zajlanak majd az oltások. A regisztrált időseknél most is folyamatos – tette hozzá. Ezen a héten a háziorvosok az AstraZeneca-vakcinával is olthatnak, több mint 100 ezer darab áll rendelkezésre ebből.

Az oltás beadása után két hét múlva alakul ki a teljes védelem

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy aki megkapta a védőoltást, az nem lesz rögtön védett. Hamis álbiztonságot ad az oltás a beadást követően, mivel az emberi szervezetnek időre van szüksége az ellenanyag termeléséhez – tette hozzá.

Egyelőre nem lehet javulásra számítani

A szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag mennyisége is azt mutatja, hogy egyelőre továbbra is számolni kell a fertőzöttek számának a növekedésével. A mostani értékek megközelítik az őszi szintet – mondta Müller Cecília. Nincs olyan terület, ahol csökkenés lenne. Mindez arra utal, hogy a következő napokban nem lehet javulásra számítani – mondta az országos tiszti főorvos.

Alkalmanként egy egész család érkezik kórházba súlyos tünetekkel

Szinte naponta nyitnak meg újabb kórtermeket – mondta Müller Cecília. Az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése mindnyájunk feladata – tette hozzá. Alkalmanként egy egész család érkezik kórházba súlyos tünetekkel – mondta a szakember. Csak a szabályok betartásával lehet megtörni ezt a növekedést.

Soha nem voltak még ilyen sokan kórházban

Müller Cecília elmondta, hogy 8270 fő van már kórházban, náluk súlyosan zajlik a betegség. Ez az eddigi legmagasabb szám – tette hozzá. 833 fő van lélegeztetőgépen, ez a szám sem volt még soha ilyen magas.

Aki tüneteket érez magán, ne menjen sehová

Müller Cecília elmondta, hogy aki tüneteket érez magán, telefonon értesítse a háziorvosát. A brit mutáns nagyobb fertőzőképessége miatt terjed ilyen gyorsan a járvány. Tünetes személy ne menjen sehová! – tette hozzá.

„Rendkívül súlyos a helyzet”

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy rendkívül súlyos a járványhelyzet itthon. Olyan mértékű ez a növekedés, amit eddig nem tapasztaltak. Néhány nap alatt több tízezer fővel nőtt az aktív betegek száma – tette hozzá. A szűrőbuszok is hét helyen dolgoznak már.

Müller Cecília kérése

„Minden Magyarországon alkalmazott oltóanyag megvéd minket a szövődményektől, ezért mindenki fogadja el a felkínált oltóanyagot” – mondta Müller Cecília. Mindenkit arra kért, hogy olthatóságról csak az oltóorvost vagy a kezelőorvost kérdezzék, mert az NNK nem tud nyilatkozni az egyéni ügyekben.

Müller: köszönet a háziorvosoknak

Az országos tiszti főorvos kérdésre azt mondta, hogy a háziorvosokra nagyon sok munka hárul, és bizonyos, hogy nem tartanak vissza oltóanyagot. A növekvő vakcinamennyiség minden bizonnyal lehetővé teszi mindenki oltakozását. Megköszönte a háziorvosoknak azt a rengeteg munkát, amit elvégeznek.

Megváltoztak a belépési feltételek Ausztriába

Kiss Róbert arról beszélt, hogy megváltoztak az Ausztriába történő beutazási és átutazási feltételek, mivel Magyarország magas fertőzöttségi szintre került. Több esetben megtagadhatják az osztrák szervek az országba való belépést, még akkor is, ha valaki Németországba készül. Csak azok utazhatnak be, akiknek 48 óránál nem régebbi PCR-tesztjük van.

304-en szegték meg a kijárási tilalmat

Kiss Róbert elmondta, hogy hétfőn a vendéglátóhelyeken nem kellett intézkedni. 304 rendőri intézkedés volt azonban a kijárási tilalom megszegése miatt.

Jelentősen nőtt a maszkviselés megszegése miatt indított eljárások száma

Kiss Róbert közölte, hogy hétfőn a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt lényegesen több intézkedés volt, mert lényegesen több helyen kötelező már a maszkviselés. 504 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök – tette hozzá.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tart 2020. június 19-én / Balogh Zoltán / MTI

Ezek is érdekelhetik