Ország-világ

2021.03.23. 11:08

Operatív Törzs: a regisztrált idősek 66 százalékát oltották be eddig (videó)

Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét produkálja.

György István, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét produkálja – írja az Origo. Az ország lakosságának 16,4 százalékát beoltották, így messze megelőzi az uniós átlagot – tette hozzá György István.

Magyarország eredményessége jó hír, de még jobb is tudna lenni, ha még több vakcina érkezne Brüsszelből.

A regisztrált idősek 66 százalékát oltották eddig be

Ahhoz még mindig nincs elegendő vakcina, hogy mindenkit beoltsanak. Eddig 1,8 millió idős ember több mint a fele megkapta az oltást, így a jövőben is az ő oltásuk történik. A regisztrált idősek 66 százalékát oltották eddig be – mondta a munkacsoport vezetője.

A következő egy hétben több mint 215 ezer regisztrált idős ember oltására van lehetőség

A kedden érkezett Pfizer-szállítmányt a kórházi oltópontokra viszik – mondta György. A háziorvosok 31 embert küldhetnek a kórházi oltópontokra. A háziorvosok 5 ampulla Sinopharmot kapnak első oltásként, valamint 275 ezer második adag vakcinát.

Több mint 2000 háziorvosi praxis kap 10 adag AstraZenecát. A következő egy hétben több mint 215 ezer regisztrált idős ember oltására van lehetőség. Ebből 157 ezer időst kórházi oltópontokon oltanak majd.

Szervezetten támadja az oltási programot a baloldali sajtó

Zajlik a védekezésben részt vevő katonák és rendőrök oltása is – mondta György István. Hamar szolgálatba állítják az oltóbuszokat a kistelepüléseken – tette hozzá. Tovább folyik a sajtóban az álhírek özöne, a baloldal és a velük szimpatizáló sajtó legfőbb célja, hogy az egész oltási folyamatot támadja, és zavarkeltést folytasson. Ezzel az összes embert megsértik, akik részt vesznek az oltási folyamatban – tette hozzá.

A magyar modellt venné át Németország is

Németországban is a magyar modell átvételére készülnek, és az ottani háziorvosi kamara is felvetette a háziorvosok bevonását – mondta György. A magyar oltási program jól kidolgozott, és az egész egészségügyi ellátórendszerre épít – tette hozzá.

Ebben segíthetnek az önkormányzatok

György István arról is beszámolt, hogy az önkormányzatok aktívan segítsék a háziorvosokat. Nem az oltóhelyek számával van a probléma, hanem a háziorvosok adminisztrációs munkáját segítsék az önkormányzatok – mondta az oltási munkacsoport vezetője.

Ennyien szegték meg a szabályokat

557 ember nem viselte a maszkot hétfőn – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes beszámolt arról is, hogy egy vendéglátóhelyet zártak be ideiglenesen. Mohácson nem viselt maszkot két alkalmazott egy vendéglátóüzletben. 336-an szegték meg a kijárási korlátozást.

Domináns lett az angol mutáns

Szinte 100 százalékos az angol mutáns jelenléte az itthoni megbetegedésekben – mondta Müller Cecília. Ez a variáns tulajdonképpen kiválasztódott, és a többi túlélésre alkalmatlanabb törzsek kivesztek. Így maga a vírus kiválasztódott, és a sokkal fertőzőképesebb variáns marad meg.

50 százalékkal több halálozást okozott a brit mutáns

Az ország tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a brit mutáns nemcsak fertőzőképesebb, hanem súlyosabb megbetegedést is okoz. 50 százaléknál magasabb halálozási arányt is eredményez ez a mutáns – mondta Müller. Míg egy átlagos 60 éves esetében a korábbi vírus miatt 6-an vesztették életüket, addig a brit mutáns esetében már 9-en – tette hozzá. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat.

Csak így lehet megállítani a vírust

Ha minél többen válunk ellenállóvá a vírussal szemben és vesszük fel a védőoltást, akkor csökkenhet a fertőződések száma – mondta Müller. Akik már védettek, azok is vigyázzanak – tette hozzá.

167 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett

Müller Cecília elmondta, hogy minden eddig nem regisztrált 65 év feletti személy mindenképpen regisztráljon! Több mint 167 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett kedden – tette hozzá.

Ma este 180 ezer Szputnyik V oltóanyagot várnak, az utóbbi második adagos oltás – mondta Müller Cecília. A védőoltások felvétele fogja megállítani a járványt.

Sok alapbetegség nélküli személy van lélegeztetőgépen

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy nagyon nagy az egészségügyi ellátórendszer terheltsége. Nincs az a munkaerő-mennyiség és tudás, ami elegendő lehet egy világjárványban – tette hozzá. Minden lehetséges módon bevetnek munkaerőt a mostani helyzetben.

Nagyon sokan vannak olyanok lélegeztetőgépen, akiknek nincs alapbetegségük

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Így kell eljárni a játszótereken

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a játszótereken a homokot mindenképpen ki kell cserélnie az érintetteknek. Mindezek után pedig gyakran érdemes forgatni a homokot. Nagyon fontos, hogy csak egészséges gyermek és egészséges szülő menjen játszótérre – tette hozzá. A kültéri eszközöket le kell tisztítani.

Müller: Nem lehet várni a negyedik negyedévre

Minél több és minél gyorsabban jön, annál jobb a helyzet vakcinák tekintetében – mondta Müller. Nem lehet várni a negyedik negyedévre. Biztonságos és jó minőségű vakcinákat minél hamarabb kell szerezni – tette hozzá.

Alig van fertőzött az egészségügyi dolgozók között

Az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt az egészségügyi dolgozók aránya a járvány kezdete óta. Jelenleg 285 aktív fertőzött egészségügyi dolgozó van – mondta Müller Cecília. Jó döntés volt, hogy elsőként őket oltották be.

Ezek is érdekelhetik